Kezdőlap MOZAIK Design 2012: A hazai dizájn nagy durranásai

2012: A hazai dizájn nagy durranásai

550

1. Marbushka

Bohony Beatrix és Zöld László önerőből világszínvonalú játékmárkát épített fel két év leforgása alatt. Házaspárként közös reklámcéget vittek évekig, de jött a válság és váltani kellett. Grafikusok lévén saját gyereküknek, Bojánának folyamatosan készítettek saját játékokat, így jött az ötlet, hogy próbáljanak meg ezen a vonalon elindulni. A Marbushka Játékmanufaktúra tizenöt játékkal vágott neki világhódító útjának két évvel ezelőtt, kínálatuk mára a duplájára nőtt. Játékaikat Európa-szerte lehet kapni, legnagyobb rajongótáboruk Lengyelországban és Belgiumban van. Táblajátékok, memóriakártyák, puzzle-ok, színezők – különös, álomszerű világ jellemzi mindet, a visszafogott, mégis karakteres rajzok Beatrix munkáját dicsérik. ( A játéktervezőkről írt portrénk itt olvasható.)

Bohony Beatrix Ray Bradbury egyik könyve nyomán alkotta meg a Full Moon Circus táblajátékot  

Fotó: Székelyhidi Balázs

2. Pleasemachine 2.0

A szibériai származású lány öt éve, újév napján érkezett Budapestre. Azóta saját cipőmárkáját, a Pleasemachine-t világszerte megismerték. Bohém és extravagáns szandáljai, bokacsizmái, magas szárú cipői felfrissítik a hétköznapokat. Anna Zaboeva most ősztől a Wesselényi utcai Siberia mellett egy újabb concept store-ban is várja a rajongókat a Király utcában. A föld fölött kettővel röpködő lány cipői egyszerre extravagánsak és minimalisták, őrültek és letisztultak, ironikusak és harmonikusak. Évkezdéshez, nekirugaszkodáshoz pont ajánlottak. (Anna Zaboeváról bővebben itt.)

3. ZONA

A POS1T1ON imádja a kreatív kollaborációkat. Idén októberben ennek köszönhetően a Lánchíd tövében egy új gasztroközponttal bővült a fővárosi kínálat. A ZONA borbisztró-étterem, a Baldaszti’s csoport legújabb éttermének enteriőrjét a POS1T1ON tervezte Kiss Heni stylisttal közösen. Különleges egység született meg munkájuk nyomán: a mesevilág és a funkcionalista, minimalista látásmód keveredik. De a ZONA más szempontból is példaértékű: a borbár és az étterem teljes épületgépészeti vezérlése intelligens szabályozórendszerre van kötve, ennek köszönhetően napszaknak, évszaknak, de ha úgy tetszik, hangulatnak megfelelően is lehet szabályozni a világítást, a zenét, a hőmérsékletet vagy akár a szellőzést.

4. Belleposition

A POS1T1ON csapata tavaly a USE UNUSED öltözéktervezőivel állt össze egy közös bútorkollekció erejéig, most Dévényi Dalmával és Kiss Tiborral, a Je Suis Belle terveződuójával álmodtak meg egy ülőgarnitúrát. Munkájuk a szakma egyik legnagyobb platformján, a londoni 100% Design kiállításon mutatkozott be először, itthon pedig a Design Hét keretein belül debütált szintén a POS1T1ON által tervezett ZONA étteremben. A két brand által egységesen felépített koncepció révén egy elegáns és tisztán funkcionális bútorcsalád született meg. A legkülönfélébb textúrákat – diófa, gyapjúfilc, pamutvászon – ötvözték egymással, a tradicionális asztalosipari eljárásokat és a népi technikát, a darazsolást állították ellentétbe a modern stílusra jellemző LED világítással és a roncsolt, savmart tükörfelületekkel. A Je Suis Belle, ahogy például Giorgio Armani, sikeresen evezett új vizekre.

5. Paq chair

Magyarországon ebben az évben debütált a 26 éves Csire Géza nemzetközi díjat nyert találmánya. Pillanatok alatt szivacsmatracból bárki fotelágyat varázsolhat egy másfél méteres cipzár segítségével. A paq chair bárhol elhelyezhető – legyen szó vendégszobáról, nappaliról, erkélyről, kertről vagy éppen vízpartról. A többféle színből és anyagból választható huzat egyik felét alváshoz, másik felét üléshez alakították ki. A paq chair ötletét egy új albérletbe való költözés ihlette két évvel ezelőtt. A Budapesti Műszaki Egyetemen jelenleg PhD tanulmányokat folytató Csire Géza az üres szobát egy ággyal és fotellal szerette volna berendezni – mindezt a lehető legköltséghatékonyabb módon. A koncepcióra papírhajtogatás útján jött rá: ha a szivacsot összehengereli, a hengert felállítja és behajlítja egyik felét, akkor az ülőfelületként használható, és még háttámlája is van. Csire Géza nagy sikerű, díjnyertes fotelágyát a BBDM Design Managementtel együttműködve piacra dobták. Most már Európa-szerte és a kontinensen kívül is közel egy tucat országban rendelkezik a paq chair viszonteladókkal, de tárgyalások folynak arról, hogy a jövő év első felében néhány távolabbi országban is elindulhasson a paq chair gyártása licenc alapján.

6. WonderLAB

Együtt a wonderLAB csapata. Itt minden nap nagy a nyüzsgés, egymásnak adják a kilincset a barátok, a véletlenül idetévedt nézelődők. Két testvérpár egyszer csak gondolt egyet és saját bizniszbe kezdett, összefogták az általuk szeretett, izgalmasnak vélt tervezőket. Év elején az Izabella utcában, egy pincében alakították ki műhely-bemutatótermüket, de év végégre annyira felpörgött a biznisz, és Marillai testvérek időközben nyertek a Benetton Unhate Foundation idei „Unemployee of the Year” pályázatán is, hogy átköltöztek a belvárosi Veres Pálné utcába. A wonderLAB csapata üde színfolt a budapesti dizájntérképén: ott vannak Csuzdi Judit kábeltáskái, az Ooh my deer letisztult öltözékei, a SIXfeet egyedi kutyanyakörvei,a me concept aszimmetrikus fülbevalói, vagy a Bimbadesign fejlesztő játékai. Vagy Csermák Dóri kerámiából, újrahasznosított anyagokból készült ékszerei (csermakdesign), Silye Júlia grafikatúrái (Mopfactory), vagy épp Varga Zsófi (VeZso) képként is funkcionáló táskái. A wonderLAB, ahol több, mint harminc művész talált otthonra, egyszerre showroom, alkotóműhely és találkapont.

7. Sópipa a CO&CO Designcommunication-től

A CO&CO Designcommunication a tavalyi év után 2012-ben is elnyerte a világ legnagyobb design elismerését. A design Oscarjaként is emlegetett Red Dot Design Award versenyén most egy különleges sóinhalátor készülékkel vívta ki magának a magyar cég a legrangosabb elismerést termék kategóriában, olyan márkákkal együtt, mint az Apple, Bosch, Braun vagy épp a Bang&Olufsen. A Dry Salt Inhaler egy innovatív, ergonomikus, hordozható egészségügyi termék, amely biokompatibilis műanyagból készült. Kizárólag természetes sókristályokat tartalmaz, ezeket a parajdi bányából szerzik be. A nehéz, kerámia inhalátorokkal ellentétben az új fejlesztés organikus formájú, pillekönnyű segédeszköz. A lapos kőre emlékeztető alakzat tisztaságot és frissességet áraszt. Jövőre remélhetőleg a fontosabb patikákban és dizájnshopokban is meg lehet majd találni.

8. Minimalista bölcső

Varga Dániel tavaly diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, akkor egy rétegelt falemezekből készült kísérleti székcsaládot készített el. A fiatal tervező az akkor használt anyaggal további kísérleteket folytatott: a német Fritz Becker KG faipari cég által hirdetett formatervezési pályázaton a tíz legjobb közé választották be minimalista bölcsőjét. Az idompréselt rétegelt lemeznek köszönhetően bármilyen íves felület kialakítható. Dánielt a tervezés során a Möbius-szalag, az élet generációkon átívelő folytonosságának szimbóluma inspirálta.

9. Flatlab

Az egyik első, különböző művészeti ágakban tevékenykedő tervezőket összefogó projekt. Alapvetően divattervezők és grafikai alkotóknak a lakásműhelye a Flatlab, de az inkubátorházukban szívesen látnak vendégtervezőket, a minigalériában pedig az általuk érdekesnek ítélt művészek mutatkozhatnak be. Itt alkot a bicajos divatot népszerűsítő Urbanlegend tervezője, Geréby Zsófi, a férfi öltözékekre szakosodó Mei Kawa,  a KNIFF, Laki Eszter, Szőke Gergely, de most éppen itt talált helyet magának az Absoloot Letterpress és az Ovilab Knitwear is.

 

10. Folqa

A Folqát Juhász-Váczi Henriett, a Souvenir Brands Kft. ügyvezetője álmodta meg, Novák Zoltán kreatív tervező öntötte végső formába, de elvitathatatlan érdemei vannak a Folqa sikerében Heni férjének is. A matrjoska babák formáját idéző műgyanta betyárok tradicionális magyar foglalkozásokat idéznek: van itt  rátermett csikós, elmélyült fazekas, kitartó gulyás, természetbarát nádvágó. A betyárok már az Egyesült Államok keleti partjának egyik bolthálózatában is megtalálhatók.

son – mno.hu