Szerencsére a jó szokás hazánkban is kezd elterjedni, egyre népszerűbbek az egészséges teák, melyek ha nem is ízüktől, de rendkívüli jótékony hatásuktól nagyon népszerűek. Persze az íz ízlés dolga, van, akinek nagyon is bejön a természetes íz, van aki ízesíti, de a tea lényegén persze semmi nem változtat.
A tea eredetéhez fűződő számtalan legenda mutatja, hogy Camellia főzete milyen régen közkedvelt itala az emberiségnek. Az egyik legközismertebb legenda szerint a Kr.e. 2737-ben a tudós Shen Nung kínai császár forralt vizet tartalmazó csészéjébe egy közeli teacserjéről néhány levél hullott. A víz különleges ízt nyert, ami természetesen csodálattal töltötte el a minden újra fogékony, bölcs uralkodót. A különleges ital ezek után igen gyorsan népszerűvé vált Kína egész területén olyannyira, hogy a teáról szóló könyvek, versek sokasága egymás után láttak napvilágot.
A négy fő teafajta
A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik. A levél fonnyasztása után azok sodrása következik. Ezt követi az erjesztés (fermentáció) és végül a szárítás.
Az erjesztés, vagy oxidáció mértékétől függően a teák négy fajtáját különböztetjük meg:
Fekete tea: teljesen erjesztett, nagymértékű oxidáció
Zöld tea: nem fermentált, jelentéktelen mértékű oxidáció
Oolong tea: félig erjesztett, az erjesztési folyamatot a közepén állították meg
Fehér tea: fiatal levelek, melyek enyhén oxidálódtak
Egyéb említésre érdemes teafajták:
A puer tea még érdemes megemlíteni. Ez ugyanis a fekete tea egy közkedvelt, kétszeresen erjesztett változata. Ezt a teát gyakran több évtizedig tárolják míg elnyeri jellegzetes ízét. A csung csa, vagyis féregtea pedig a kínaiak által igen kedvelt, de nálunk kevésbé ismert tea a teacserje magjaiból készül.
Serkenti a zsírégetést
Vaníliás oolongtea
Hatása: Kínában a különösen kedvelt teafajtákhoz tartozik. A benne található koffein fokozza az elraktározott zsiradék lebontását, ráadásul egy olyan anyagot is tartalmaz, amely segít kiválasztani az étkezéssel bevitt zsírok egy részét, így azok nem rakódnak le. Mivel a tea íze önmagában elég erős, összekeverhetjük egy kis friss vaníliával, ez által sokkal finomabb lesz. További előnye: az édes íz segít megelőzni a farkaséhséget.
Alkalmazása: Mivel felgyorsítja az anyagcserét, és megakadályozza a zsír lerakódását, legjobb, ha közvetlenül étkezés előtt vagy után fogyasztjuk, ugyanis így a leghatásosabb.
Elkészítése: vágjunk fel 3 vaníliarudat, és kaparjuk ki a belsejét. Ezt, a vaníliarúd külső részét és 3 evőkanál teafüvet öntsünk fel 1 liter forró vízzel, 3 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
Az Oolong tea tulajdonképpen félúton van a zöld, és a fekete tea között. Ez abból ered, hogy ezt a teafajtát noha erjesztés alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az erjedés, az oxidáció teljesen végbe menne. Ennek köszönhetően az Oolong tea szinte rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival.
Az Oolong tea levelei flavonoidokban gazdagok. A P-vitamin, a C-, és az E-vitaminokkal közösen segítenek a szívbetegségek megelőzésében. Az Oolong teában a szelén, mint antioxidáns, védi a szervezetet a rák kialakulásától. Megakadályozza a szabad gyökök oxidációját, azaz lassítja az öregedési folyamatot. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása elősegíti a jobb anyagcserét, így hozzájárul a túlsúlyosság kialakulásának megelőzéséhez. A magas szelén tartalmú Oolong tea szabályozza a vércukorszintet, és jótékony hatással van a diabéteszes betegek kedélyállapotára is.
Felpörgeti az anyagcserét
Gyömbéres-citromos tea
Hatása: A gyömbér olajai azáltal, hogy aktivizálják az emésztőenzimeket, javítják az anyagcserét, és így gyorsítják a zsírégetést. Ha citromot teszünk a teába, azzal C-vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.
Alkalmazás: Igyunk meg napközben 1 liter teát, ahogy és amikor jól esik.
Elkészítése: Tisztítsunk meg egy diónyi gyömbér darabot. Az egyik felét reszeljük le, míg a másikat daraboljuk fel, és mind a kettőt tegyük az edénybe a citrom mellé. Öntsük fel 1 liter forró vízzel, hagyjuk állni 5 percig, végül szűrjük le. Alaposan mossunk meg ½ db citromot, vágjuk darabokra és adjuk a teához.
Gyömbér:
emésztésserkentő, étvágygerjesztő, hányinger csökkentő, immunerősítő.
Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.
Alkalmazható
szédülés megszüntetésére is, ezért a
tengeribetegség megelőzésére használják. A gyógynövényüzletekben, patikákban kapszulában szerezhetjük be; ezeket az utazás előtt 1-2 órával kell
bevenni.
Citrom:
serkenti az
emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok
A közkedvelt aromájú
fűszert a külső héjából nyerjük.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket.
Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a
nyálelválasztást, csillapítja a
szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
Csökkenti a farkasétvágyat
Rozmaringos matétea
Hatása: Ez a teafajta nálunk elsősorban élénkítő hatásáról ismert. Koffeint tartalmaz, így energiát ad, és a keringést is javítja. Hatóanyagai csökkentik az étvágyat, biztosítják a jóllakottság érzetét. Az anyagcserét gyorsító rozmaring pedig a fogyasztó hatású ital finom ízéről gondoskodik.
Alkalmazása: legjobb, ha étkezés előtt fél órával isszuk meg 1-2 csészényit
az étvágycsökkentő teából. Már ez által is automatikusan kevesebbet fogunk
enni, ugyanakkor gyorsabban jóllakunk majd.
Elkészítése: Tegyünk az edénybe 5 ág rozmaringot, 3 ek. matétea- és 3 ek. hibiszkuszlevelet. Öntsünk rá 1 liter forró vizet, 5 percig hagyjuk állni,
majd szűrjük le.
A maté gyógyhatása:
Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A maté készítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.Az alapanyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás elleni szer.Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt. Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.
Feszesíti a bőrt
Csipkebogyós-citromfüves tea
Hatása: A csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalmáról
ismert, amely igen fontos például a kötőszövetek számára,
hiszen segíti a kollagén rostok képződését. A citromfűből nyert
olajok ugyanakkor a májfunkciót is javítják, hozzájárulva ezzel
a szervezet méregtelenítéséhez. Rendszeres fogyasztása esetén
ez a tea ráadásul még a narancsbőr ellen is hatásos.
Alkalmazása: A feszesítő hatás érdekében, legjobb, ha 4-6 héten át napi 1 liter teát iszunk meg, egyenletesen elosztva. Az ideális az lenne, ha emellett még legalább napi 1 liter vizet is meginnánk, ez ugyanis fokozza a méregtelenítést.
Elkészítése: Mossunk meg 2 ág citromfüvet, daraboljuk fel, és 3 ek. csipkebogyóval együtt tegyük egy edénybe. Töltsünk rá 1 liter forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Csipkebogyó
Influenzára, meghűléses megbetegedésekre kitűnő gyógyír, de hatékonyan alkalmazzák emésztés javítására, vese-, hólyagbántalmakra is.
Citromfű
Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Oldja a depressziót. Serkenti az emésztést,
gyomorrontás, gyomorsav túltengés ellen is alkalmazható. Gyakran
alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.
A lapos hasért
Mentás-ánizsos tea
Hatása: A friss mentának számos jótékony hatása van. A fűszernövény
hatóanyagai mozgásba hozzák a bélrendszert,a csillagánizs pedig az
emésztést támogatja. Így a mentás-ánizsos tea fokozza a zsírok lebontását,
segít elkerülni a telítettségérzést és a puffadást, valamint gondoskodik a
lapos hasról.
Alkalmazása: Ez a tea ideális zsíros ételek fogyasztása után.
Legjobb, ha délután és este iszunk belőle 1-1 pohárral. Így nemcsak
gyorsabban és könnyebben emésztjük meg az ételt, de a leheletünk is frissebb lesz.
Elkészítése: Mossunk meg 1 csokor mentát, és csöpögtessük le. % db csillagánizzsal
együtt tegyük 1 liter forró vízbe, hagyjuk állni benne 5 percig, majd szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.
Ánizs
A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban termesztett egyéves, illatos növény. Íze kellemes, édes-fűszeres. Az ánizs illóolaja anetolt, izoanetolt, ánizs aldehidet tartalmaz. A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, szélhajtó, köptető, felfúvódást oszlató hatású.
Menta
Évenként 2-szer vágják, ill. fosztják a leveleit. Levelét, szárát friss és szárított állapotában is felhasználhatjuk. Emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs zavarok gyógyítására alkalmas. A menta tea, tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását. A fodormenta és a borsmenta is hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, de a panaszoktól függően az alábbi módon használjuk:
Borsmenta: gyomorjavító- és nyugtató hatású,
Fodormenta: püffedés, felfúvódás ellen hatásos
V.N