Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából IX. Göngyölt karaj

Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából IX. Göngyölt karaj

293

Igazi ünnepi étkezés fénypontjaként kínálhatjuk ezt a finom és nagyon mutatós pecsenyét. Elő lehet készíteni a töltését és csak a sütőbe kell betenni az ünnep napján. Könnyű, gyömölcsös, ugyanakkor izgalmasan fűszeres, jól passzol hozzá egy illatos fehér bor és egy semleges ízű, de nem száraz köret.

kicsontozott karaj
aszalt sárgabarack
sárgarépa
hagyma
fokhagyma
só, bors, szerecsendió virág, gyömbér, rozmaring, (chili)
 
Az aszalt barackot egy éjszakára áztassuk be kevés fehér borba vagy vízbe. A hagymát, a répát és a barackot is vágjuk kockákra. A karajt csigaformán vágjuk fel, hogy egy nagy lapot kapjunk, a legegyszerűbb, ha ezt a hentesre bízzuk. Ha nem vállalja, akkor csináljuk meg magunk, és keressünk jobb hentest.
 
Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és a répát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a lereszelt gyömbért, majd öntsük fel a barackokról leszűrt borral, és forraljuk be.  Aki szereti, kevés chilivel fűszerezze pikánsra. Adjuk hozzá a kockákra vágott barackot és ha túl sok leve lenne zsemlemorzsával sűrítsük.
A kiterített karajt sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg szerecsendió virággal. Terítsük rá a tölteléket és csavarjuk fel, mint egy beiglit. Kötözzük körbe, hogy ne nyíljon szét sütés közben és megtartsa formáját. Ha hústű akad a kezünk ügyébe, azzal is rögzíthetjük. Az ágacska rozmaringot egyszerűen kötözzük az oldalához.
 
 
Tegyük rácsos tepsibe és a nagyon forróra (220 fok) előmelegített sütőben süssük barnára, kb. fél óra alatt. Utána vegyük lejjebb a hőmérsékletet, 160 fokra és süssük puhára. Ez a hús nagyságától, vastagságától függően 1 – 1,5 órát vehet igénybe. A végén még rápiríthatunk a grillel, ha nem tűnik elég ropogós kérgűnek. Ha a karajon semmi zsírréteg sincs, beburkolhatjuk egy réteg hajszálvékony szalonnával.
 
Beküldte: jókaja
http://joakaja.hu