Hozzávalók:
A tésztához:
· 50 dkg liszt
· 15 dkg cukor
· 15 dkg margarin
· 2 tojás sárgája
· 1 cs. sütőpor
· 1,5 dl hideg tej
A krémhez:
· 5 dl tej
· 4 púpos ek. liszt
· 8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
· 12,5 dkg margarin
· 2 ek. kakaó
· fél citrom héja és leve
Tetejére:
· 20 dkg tortabevonó
· 2 ek olaj
A tészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk. Vékony lapokká nyújtuk őket, s egy kb. 20×40 cm-es kikent tepsiben, előmelegített sütőben egyesével kisütjük, laponként cirka 20 perc alatt – sütőnk függvénye. Ügyesek és profik tepsi hátán is próbálkozhatnak, nekem kell a tepsi, mert három különféle alakú és nagyságú lapot sütnék 🙂 Figyelem, a lapok sülés után felettébb kemények, akár rajztáblának is használhatók, ne ijedjünk meg, a krém megpuhítja!
Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. 4 púpos ek. lisztet csomómentesre keverünk 5 dl tejjel, s folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd belekeverjük a puha margarint és a cukrot. A krémet elfelezzük. Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másikhoz hozzáreszeljük a fél citrom héját és belefacsarjuk a levét.
Ha a tésztalapok is kihűltek, összeállítjuk-megtöltjük a süteményt. A legrondább lapot tesszük alulra, megkenjük a kakaós krémmel, befedjük tésztalappal, melyet megkenünk a citromos krémmel, végül a legszebb tésztalap kerüljön felülre.
A tortabevonót 2 ek. olajjal gőz fölött/mikróban megolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk, s egy éjszakára beköltöztetjük a hűtőbe.
Chef Viki