Tavaszváró: Zöldséges rakott krumpli

611

A szokásos rakott krumplihoz képest ez egy jóval könnyedebb műfaj: kolbász helyett sonka/virsli/krinolin, és tetszés szerinti tavaszi zöldségek (karalábé, répa, spenót, sóska...) lágy besamellel összefogva. A tetején a füstölt sajt már csak korona :-)

Igazi tavaszváró fogás!

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 25 dkg sonka/virsli/krinolin
  • 2 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál répa
  • 4-5 tojás
  • 1 ek. liszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só, bors, szerecsendió
 
A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, lehűtjük, és felkarikázzuk.

A tojásokat sós, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük, felkarikázzuk.

A sonkafélét felkockázzuk, pici olajon átpirítjuk.

 
Az újhagymát és a répát megtisztítjuk, nem túl vékonyra karikázzuk. Kevés olajon, erős tűzön kevergetjük 4-5 percig, majd kevés vizet aláöntve roppanósra pároljuk. Csöpp vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük 1 ek. liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és mártás sűrűségűre forraljuk. Só, bors, szerecsendió bele.

Összeállítjuk.

Egy tepsi aljára (kb. 25×35 cm) simítjuk a krumplikarikákat, megsózzuk. Jöhet rá a felkarikázott tojás, csöpp só, a megpirított sonka, végül a besameles zöldségek. Az egészet megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kissé megolvad.

Kockára vágva, frissen tálaljuk – esetleg további zöld/vegyes salátával.

 
 Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu