Mákos kalács – friss gyümölccsel felturbózva! Cseppet sem árt neki! A tölteléket és a gyümölcsöt tetszés szerint variálhatjuk, lehet túró, grízkrém, keményre főzött vanília puding. Gyümölcsből lehet körte, alma, vagy keményebb húsú őszibarack.
Hozzávalók:
Tészta:
3 dkg cukor
2-2,5 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl tej
3 dkg vaj
35 dkg sima liszt
1,5 tk só
Töltelék:
1 dl tej
7,5 dkg darált mák
7,5 dkg cukor
2 ek durvára vágott mandula
1 ek keményítő
60 dkg nagy szemű szőlő
A kenéshez tej és 2-3 ek lekvár vagy méz, a szórásához pedig 2 tk (barna)cukor. Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, és meghintjük a cukorral, és hagyjuk, hogy egy kicsit elfolyósodjon. A tejet meglangyosítjuk, és beletesszük a vajat. A tejes vajat összedolgozzuk a tojással és az élesztővel, hozzáadagoljuk a lisztet, és a végén a sót. Rugalmas tésztát dagasztunk, és kelesztjük 40-50 percet. A töltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, és azzal is felforraljuk.
Jól kikeverjük, a mandulát és a cukrot is beletesszük, és ismét összemelegítjük. Egy kis hideg vízben feloldjuk a keményítőt, és azt is a mákos masszához adjuk, újra felmelegítjük. Jól kikeverjük és kihűtjük. A szőlőt megmossuk, félbevágjuk és kimagvazzuk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk egy kb. 30×40 cm-es lapnak. Három egyforma csíkot vágunk belőle, szépen elterítjük rajta a tölteléket. A széleket megkenjük tejjel és hosszában feltekerjük.
A sütőt 200 c˚ előmelegítjük. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és az oldalát pedig kiolajozzuk. A tésztarudakat szépen beleigazítjuk a tortakarikába. A tekercs résébe belenyomkodjuk a fél szőlőszemeket, megkenjük tejjel és meghintjük egy kis cukorral.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük, és még forrón megkenjük a lekvárral vagy a mézzel.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/