Azoknak ajánljuk, akik szívesen próbálnak ki új ízeket, és természetesen azoknak, akik szeretik a tészta (kenyér/pizza) és gyümölcs párosítását, akik szívesen csemegéznek szőlőt vagy szilvát, nyáron dinnyét egy karéj lágy fehérkenyérrel.
hozzávalók
1,5 dl víz
0,5 dl narancslé
2 ek olaj
30 dkg liszt
1 mk cukor
1 ek só
1 narancs reszelt héja
2 bőven púpozott ek durvábbra darált dió
3/4 cs szárított élesztő (7 gr-os 3/4-e; kb 2 bő kk)
2 nagy maréknyi szőlőszem
2 bő ek cukor
csipet fahéj
1 csapott kk liszt
1 felvert tojás
1 bő ek étkezési keményítő
sárgabarack befőtt leve és gyümölcse
A pizzatészta hozzávalóit kenyérsütő gép formájába pakoljuk, alulra a folyékonyak és a reszelt narancshéj, ezekre a liszt, ennek a tetejére, ellentétes sarkakba a cukor és só, középre a szárított élesztő. Dagasztjuk-kelesztjük. Kenyérsütő gép híján kézzel vagy robotgéppel dagasztjuk ki a tésztát, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta készül, leszemezzük a szőlőt, a szemeket megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk nagyjából 3-4 percre (nem érdemes egyszerre sok szemet a vízbe tenni, az a jó, ha fővésben marad). Leszűrjük és rögtön hideg vízbe tesszük néhány percre. Ennyi elég ahhoz, hogy könnyen tudjuk meghámozni a szemeket. A hámozott szemeket kettévágjuk, kiszedjük a magjait, majd – ha nagyon nagyok – negyedbe vágjuk őket. A hámozott-magozott-darabolt szőlőt megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a liszttel, jól átforgatjuk. Érdemes úgy időzíteni, hogy a szőlő akkor legyen kész, mikorra megkel a tészta.
A pizzatésztát lisztezett munkalapra szedjük, finoman átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. A cipókat letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után a cipókat3-4 mm vastagra nyújtjuk. A pizzakörök egyik felére halmozunk a szőlőből, a pizzakör szélét megkenjük kicsit felvert tojással, félbehajtjuk a tésztát, a széleken villával összenyomogatjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a szőlős calzonekat. A calzonek tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Az öntethez az étkezési keményítőt elkeverjük a barackbefőtt levével, hozzátesszük a gyümölcsöt, kézi mixerrel pürésítjük, majd gyenge lángon besűrítjük. A befőttlé és a befőtt gyümölcsének mennyisége tetszés szerint változhat, sűrűbb avagy hígabb öntetet szeretnék.
A calzonekat tálaló tányérra szedem, az öntetet külön kínálom hozzá.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/