Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Spárgaszezon : Tejszínes-spárgás tészta füstölt sonkával

Spárgaszezon : Tejszínes-spárgás tészta füstölt sonkával

326

 Hozzávalók:

1 cs (kb. 1/2 kg) spárga (azért a zöld, mert azt szerettem volna ha látszik az ételben)
5 dkg füstölt szalonna,
1 újhagyma
1/2 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt sonka csíkok (jelen estben fekete erdei sonka, by lidl)
1/2 dl száraz fehérbor
2,5 dl főző tejszín
kakukkfű,
só,bors

köretnek: kifőtt tészta


A spárga tisztítása: alsó végéről a héját finoman lehúzzuk a spárga/burgonya hámozóval. Megfogjuk, és az aljától kb. 5 cm-re eltörjük (ahol törik, onnantól felfele már nem fás), a letört véget kidobjuk.

A spárgát felvágjuk kis darabokra, és a csúcsát félretesszük, mert az nagyon zsenge, és azt csak a végén adjuk hozzá.
Egy kis olívaolajon a szalonnát kipirítjuk, és azon üvegesre pároljuk a hagymát. Jöhet a csíkokra vágott sonka, azt is lepirítjuk egy kicsit, majd felöntjük a borral. Beforraljuk, majd belerakjuk a darabokra vágott spárga szárat. Alacsony tűzön főzzük pár percet, majd felöntjük a tejszínnel.
Fűszerezés, kóstolás, korrigálás. Forraljuk így is, majd hozzáadjuk a spárga csúcsokat. Ezzel már tényleg csak annyit kell főzni, hogy újra felforrjon, és már készen is vagyunk.
Kifőtt tésztával tálaljuk, és akkor jó, ha se a sonka, se a spárga nem nyomja el egymást.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: