Készítettem már én is régebben, de most azért poroltam le, mert nagyon szép csirkemájat kaptam a hentesnél, és azt vétek lett volna ott hagyni. Megvettem és megsütöttem. El is fogyott.
(Szárnyas) májkrém:
0,5 kg csirkemáj
0,5 kg (sertés) zsír
1 ek konyak
Só, bors, fokhagyma (granulátum)
A májat megtisztítom, lehártyázom, nagyobb darabokra vágom, és egy papírtörlőn lecsepegtetem. A zsír bő egy harmadát lassú tűzön megolvasztom, és abban kezdem el sütni a májat. Kicsit megsózom (a kétlábú állatok mája sózható sütés közben, a négylábúaké megkeményedik). Vigyázva sütöm, mert ha túlsütöm, könnyen megkeményedik és kiszárad. Kevergetve bele teszem a konyakot, borsozom és hozzáadom a fokhagyma granulátumot. Hozzá adom a maradék zsírt és addig főzöm, míg elolvad a zsír. Kóstolás és estleges korrekció, majd egy kiadós turmixolás a rúd mixerrel. Hagyom langyosra hűlni, néha átkeverem. Egy fedeles műanyag edénybe (tejfölös vödör) öntöm, és hagyom teljesen megdermedni. A tetején képződő zsírréteg védi a kiszáradástól és az oxidációtól.
Fogyaszthatjuk kenyérre, bagettre kenve, vagy egy kis sült krumplihoz. Egy bögre finom meleg teával leöblítve kiadós vacsora.
Jó étvágyat hozzá!
Max
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja