Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Max konyhája – Svájci lepény

Max konyhája – Svájci lepény

451

Hozzávalók, 2 db 30 cm-es formához:

 – 6 dkg (narancsos) cukor
– 5 dkg vaj
– 2,5 dl tej
– 2 egész tojás
– 4 dkg élesztő
– 55 dkg sima liszt
– 1 csipet (citromos) só
 
Feltét:
 
– tetszés szerinti gyümölcs, kb. 40 dkg, most alma és barackbefőtt, de lehet meggy, áfonya vagy körte
 
Öntet:
 
– 4 tojás
– 2,5 dl tejszín
– 5 ek cukor
– ˝ kk. cukor
 
 
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, és egy lisztezett tálban, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Újra átgyúrjuk, kettévesszük és kb. 30 cm kör alakra nyújtjuk. Bele helyezzük egy sütőpapírral bélelt pite vagy pizza formába, úgy hogy közben egy kis peremet is készítünk neki. A másik tésztával szintén így járunk el.
Az almát meghámozzuk, felezzük, kimagvaljuk és keresztben beirdaljuk, a barackbefőttet lecsepegtetjük.
A tojást a fahéjjal és a cukorral habosra keverjük. A gyümölcsöket eligazítjuk, a közét feltöltjük a tojásos-tejszínes öntettel, és 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Melegen szórjuk meg porcukorral, és egy rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Jól illik hozzá egy adag vanília fagyi vagy egy bögre forró csokoládé.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
 
 
Max

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja