Ki ne találkozott volna az édes chili szósszal a boltok polcain? Elkészíthetjük otthon is ezeknek a szószoknak a saját verziónkat. Pár dolog, amit akár a sarki kisboltban is beszerezhetünk, nem is macerás, és egy grillezésnél megkérdezni: kóstoltad már a chili szószomat?
Édes-csípős chili szósz és a csak édes verzió
A csípős verzió:
Először kellemesen édes, majd megjelenik a csípős íz, de nem durván, hanem csak olyan kiegészítő íznek.
Azt a mennyiséget írom be, amit készítettem, nem kell sokat csinálni, hiszen pillanatok alatt összerakható.
Hozzávalók:
2 tk csípős paprika krém (erős pista vagy ennek bármilyen /akár házi/ változata, a piros arany nem jó, mert nagyon sós)
2 tk édes paprika krém (édes anna, vagy más verzió)
pár csepp szójaszósz
2 ek méz
1-1,5 tk (vörösbor ecet, almaecet, fehérbor ecet.. stb.)
1-2 tk növényi olaj (szezám, mogyoró, napraforgó, az olíva nem jó mert nagyon erős ízű)
3-4 szem ecetes chili paprika
A mézet keverjük ki az olajjal és az ecettel, majd keverjük bele a paprika krémeket és a szójaszószt. Kóstoljunk, és ha megfelelően édes-pikáns, jöhet bele a felaprított chili paprika.
Kóstoljunk újra, ha kell, korrigáljunk.
Édes verzió:
3-4 tk édes anna, csemege paprika krém
1-2 tk sűrített paradicsom krém
Só, bors
2-3 ek méz
2-3 tk (gyümölcs) ecet
2-3 tk (olíva) olaj
Keverjük össze, és ízesítsük kedvünkre.
Tegyük hűtőbe, legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Az alapanyagokról:
Paprikakrém: szinte már minden kereskedelmi lánc forgalmaz, de piacokon is nagyon finomakat árulnak a Nénik.
Ecetes chili paprika: zöldségesnél, savanyúságosnál, piacon kapható, ha nincs, jöhet a cseresznye paprika is, de annak kiszedném a magját, és kevesebbet raknék, mert az erős, és nem csípős.
Ecet: lehetőleg ízesített ecetet használjunk, az tompább, nem maró ízű. Ha nincs akkor sima étel ecetet (10%-ost) de azt egy kicsit hígítsuk fel.
Olaj: sima natúr olíva olaj, nem kell extra szűz, mert itt csak hordozó anyagként szerepel
És mihez fogyaszthatjuk:
– mártogatósnak, sültekhez, ízesítésre, vajas kenyérre, Tortilla chipshez…..
Max