Hozzávalók:
kb. 50 dkg burgonya, 2 ek vaj vagy olíva olaj, 1 póré/vagy újhagyma, 2-3 ek száraz fehérbor (el is hagyható), só, bors, frissen reszelt szerecsendió, kis pohár joghurt, hús alaplé, petrezselyemzöld, étkezési keményítő, ha szükséges a sűrítéshez
Elkészítés:
A vajat megolvasztom, rádobom a felvágott hagymát, aranyszínűre üvegesítem, ráteszem az apróra vágott megtisztított, vagy reszelt burgonyát és tovább 2-3 percig együtt pirítom, jól elkeverem és felöntöm a fehérborral. Addig pirítom, míg az alkohol elpárolog, felöntöm 8 dl húslével.
Fűszerezem: só, bors és sok-sok frissen reszelt szerecsendió.
A mérsékelt lángon, fedő alatt, puhára főzöm, majd a tűzről levéve merülő mixerrel pépesítem.
Visszateszem a tűzre, hozzáadom a joghurtot, és ha kell itt lehet sűríteni. Felforrósítom, de már nem főzöm fel, csak kiforralom.
Apróra vágott petrezselyemmel és a sonka chipsel megszórva tálalom.
Sonka chips:
4-5 szelet jó minőségű füstölt sonka (fekete erdei, serrano vagy házi sonka)
Ujjnyi csíkokra vágom, szétterítem egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és meleg sütőben 165-170 ˘C fokon ropogósra sütöm.
Max
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja