Hívhatnánk akár Müzli szeletnek is. De erre már Garffyka elnevezte, ezért az én verzióm az Energiaszelet nevet kapta. Sokszor készített recept, de szánom-bánom bűnömet, nincs pontos receptúrám.
Készítése csak úgy érzésre. Ezért jobb Garffyka receptje , mert ott található pontos mennyiség is.
Tudom hogy van benn cukor, de egyrészt szabályozható a mennyisége, másrészt oldott állapotban van a szénhidrát, így a szervezet másként is dolgozza fel.
Az anyagokat mi választjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy nem eszünk semmi olyat, amit nem szeretnénk.
Felhasználható alapanyagok, vagyis amit mi szoktunk bele rakni:
– szezámmag, lenmag, tök és napraforgó mag, ezek késsel egy kicsit megvágva,
– corn flakes, mézes puffasztott rizs, csokis gabonapehely, ezek kézzel megtörve,
– grillázs morzsa, puffasztott rizs,
– mazsola, aszalt meggy, áfonya, alma, barack és szilva, szintén késsel aprítva,
– kandírozott citrus és narancs kocka, citromhéj, reszelt csokoládé.
– gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ánizs vagy,
– mézeskalács, almás rétes fűszerkeverék
– vanília kivonat, citrom kivonat,
– méz, (barna) cukor szirup, vagy szirup édesítőszerrel
– vaj, margarin, kókuszzsír
– teljes kiőrlésű rozsliszt
A mézet megmelegítjük, ha szirupot készítünk, ahhoz a cukrot a vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zsiradékot.
A folyadékot a lisztes keverékhez adom, jól összekeverem.
Ideális tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, de celofánba bujtatva, akár gasztro ajándék is lehet.
A sok mag és szárított gyümölcs aránya változó, így mindig más ízű készül.
Jó étvágyat hozzá!