Egy jó kis zöldséges pörkölt, amit mos egy kis gombával is kiegészítettem, erősítve az erdei vonalat. Készíthetjük nyúlból, vaddisznóból, szarvasból, de talán még marhából is. Nekünk most őzcomb volt a fagyasztóban, így azt lett a kiválasztott.
Hozzávalók 5-6 személyre:
– 50 dkg őz comb
– 2 ek kockázott, füstölt szalonna
– 2 ek zsír
– 1 fej vöröshagyma
– 2 dl száraz vörösbor
– 4 gerezd fokhagyma
– 1-1 ek paprika krém és sűrített paradicsom
– 2-2 sárgarépa és gyökér zöldség
– só, bors, boróka, babérlevél, majoránna,
A szalonnát a zsíron egy kicsit megpirítjuk, közben a hagymát apróra vágjuk. A szalonnás zsíron üvegesre pároljuk a hagymát. A húst lehártyázzuk, és szép egyforma, harapható kockákra vágjuk. A hagymás-szalonnás alapon fehéredésig pirítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, és a lepirított húshoz adjuk. Sózzuk (finoman a sóval, mert a paprikakrém is sós!), borsozzuk, és felöntjük a borral. Ízesítjük a babérral, a majoránnával és a boróka bogyóval, majd addig főzzük, míg a bor el nem párolog. Ekkor felöntjük, egy kicsit kevesebb vízzel, mint ami ellepné, és gyenge tűzön, lefedve főzzük 25-30 percet.
A zöldségeket felvágjuk, és hozzáadjuk a raguhoz, és addig főzzük, míg megpuhulnak.
A paradicsompürét és a paprika krémet hozzáadjuk, elkeverjük, és megkóstoljuk, ha kell korrigáljuk és ellenőrizzük, hogy a hús megfelelően puha.
Köretnek adhatunk hozzá zsemlegombócot, burgonya gombócot, tócsit vagy rösztit.
Jó étvágyat hozzá!