Az Auguszt családban hagyomány, hogy minden születésnapra új kreációval lepik meg a rangidőseket. Ezt vagy dicsérik, vagy kritizálják. Az E80 dicséretet kapott, amit a mai napig tartó sikersorozat is bizonyít.
A torta nemcsak ízében, hanem megjelenésében is egyedi. A hullámzó kakaós kávéhab a tortán színeiben megismétli a torta ízharmóniáját. Két különböző fajtájú piskótalap között finom főzött csokoládékrém öleli magába a marcipánréteget, amely a kesernyés kávéhabbal együtt különleges ízt alkot. Pörkölt mandulával panírozva teljes a csodarecept.
E80 azaz Elemér bácsi tortája
KÁVÉS TEJSZÍNHAB
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg tejszínhab
- 3 dkg kávé (erős, rövid kávénak főzve)
- 8 dkg porcukor
- 1 dkg zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint kb. 1 dl kihűlt kávéba áztatjuk, kicsit langyosítjuk, a cukrot hozzáadjuk, és amikor már langyos, egyharmadát óvatosan összekeverjük a kávésűrítménnyel, majd a legvégén az egészet a maradék tejszínhabhoz keverjük.
PÁRIZSI KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg keserű csokoládé
- 25 dkg folyékony tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
A folyékony tejszínt lábasba tesszük. A tűzhelyen melegítés közben, állandó kevergetés mellett, folyamatosan hozzáadjuk a csokoládét. A csokoládé teljes felolvadása után lehűtjük. Felhasználás előtt újralangyosítjuk és habverővel kihabosítjuk.
SAND MASSZA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg tojássárgája (10 tojás)
- 10 dkg egész tojás
- 14 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 9 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojás sárgáját és az egész tojást állandó keverés közben felmelegítjük. Hozzátesszük a cukrot, majd kihűlésig habverővel verjük. Hozzáadjuk a lisztet, és belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Tortaformában sütjük 160 °C-on fél óráig.
DOBOS LAP
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg tojásfehérje (3 tojás)
- 10 dkg tojássárgája (5 tojás)
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot kétfelé osztva külön-külön felverjük a fehérjét és a sárgáját. Összekeverjük, beleszórjuk a lisztet, végén az olvasztott vajat. Vajazott, lisztezett sütőlemezre kerek formákat kenünk. 180 °C-on 10-15 percig sütjük. 12 dkg marcipánmasszát vásárolunk hozzá, kinyújtjuk kb. 3 mm-re, korong alakúra, porcukron. Mindig porcukrot szórunk alá, hogy ne ragadjon le.
AZ E80 ÖSSZETÖLTÉSE
A megsült tortakarikát vízszintesen félbevágjuk, megkenjük a párizsi krém felével.
Ráfektetjük a marcipánlapot, majd újra megkenjük párizsi krémmel kb. fél centiméter vastagon.
Ráhelyezzük a dobos lapot, majd a kávé-tejszín krémet a tetejére púpozzuk.
Amíg nem köt meg, formázhatjuk a habot. Mi a tetejét hullámos, recés kártyával fésüljük meg, majd ferdén tartva a tortát megszórjuk sötét kakaóval, hogy két színe legyen.
Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig
Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!
Előfizetési díjaink 2013-ban:
Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft
Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!
http://magyarkonyhaonline.hu – A Flag Polgári Magazin partnere