Régmúlt időkre emlékeztető ízek. Talán a nagymamák ilyet ettek a habos kakaó mellé a cukrászdákban. Békebeli íz és állag, de csak minőségi anyagokból.
Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségi vajra, margarinnal neki se kezdjünk, mert szétesik a tészta. A vaj legyen magas zsírtartalmú, 80% feletti. Ne feledjük az egyik alaptant a sütés tudományából:
Ahol a recept margarint ír, oda használhatunk nyugodtan vajat, de ahol vaj kell, ott sose használjunk margarint!! A receptben található mennyiségből egy 25 cm-es torta formát tudunk megtölteni. Állítólag csak frissen finom, másnap már egy kicsit száraz.
Másnap?:-)
Hozzávalók:
– 12 dkg vaj
– 45 dkg liszt
– 8 dkg porcukor
– 2 egész tojás
– 1,5 dl tej
– 1 csapott teáskanál sütőpor/szódabikarbóna
Töltelék:
– 15 dkg körte(befőtt)
– 10 dkg csokoládé lencse, vagy durvára vágott táblás
Kenéshez, dekoráláshoz:
– kevés tej
– porcukor
– olvasztott csokoládé
Az anyagokból a késes aprítóban lágy tésztát gyúrunk, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük pár percre. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
A körte(befőttet) alaposan lecsepegtetjük, és apró kockákra vágjuk. Ha táblás csokit használunk azt is vágjuk össze, hasonló méretűre.
Gyengén lisztezett nyújtólapon téglalap formára nyújtjuk, a hosszanti oldala legyen kb. 25 cm. A körte kockákat és a csokoládét elrendezzük rajta, majd szorosan feltekerjük. Vágjuk fel 12 egyforma szeletre, és egy sütőpapírral bélelt formába rendezzük, koszorú alakban. Kenjük le egy kis tejjel.
Tegyük az előmelegített sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 30-35 perc alatt szép aranysárgára. Ha megsült, még forrón szórjuk meg porcukorral, és hagyjuk a formában pihenni 15-20 percet. A dekoráláshoz olvasszunk egy kis csokoládét, és azzal csíkozzuk meg.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/