Az alapmennyiséget érdemes mindjárt szorozni, mert nagyon eteti magát.
Nagy előnye, hogy nincs benne semmilyen térfogatnövelő szer,.és ha normális minőségű sajtból csináljuk, biztosan olyan ételt eszünk, ami megbízható, ami a mai világban nem elhanyagolható.
Fontos tanácsok:
– vajat használjunk, min. 80%-os zsírtartalommal, margarinnal nem lesz szép a tészta
– a tejföl legyen zsíros, és jó minőségű, a „frissfölt” felejtsük el,
– a sajt legyen félkemény, de ne domináns ízű, mert akkor elnyomja az egészet.
– a vaj, a tejföl és a sajt is legyen hideg,
– fontos a zsírtartalom, mert attól lesz a tészta könnyű, és szép magas
Hozzávalók:
– 20 dkg vaj
– 30 dkg liszt
– 12 dkg zsíros tejföl
– 15 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, füstölt)
– 1 tojás sárgája
– (zöld citromos) só
kenéshez: egy egész tojás
szóráshoz, díszítéshez: kömény, mandula, szezámmag
A hűtés után egy éles késsel, tetszőleges formákra vágjuk, és megszórjuk a választott dekorációval.
Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, sütőlemezre rakva, 20-25 perc alatt, szép pirosra sütöm.
A recept eredetije, a Planétás sorozatból, 8. csomag 19. kártyáján található.
Szerző: 5PL