Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Húsvétra – Sós teasütemény 1985-ből

Húsvétra – Sós teasütemény 1985-ből

807

Az alapmennyiséget érdemes mindjárt szorozni, mert nagyon eteti magát.
Nagy előnye, hogy nincs benne semmilyen térfogatnövelő szer,.és ha normális minőségű sajtból csináljuk, biztosan olyan ételt eszünk, ami megbízható, ami a mai világban nem elhanyagolható.

Fontos tanácsok:

– vajat használjunk, min. 80%-os zsírtartalommal, margarinnal nem lesz szép a tészta
– a tejföl legyen zsíros, és jó minőségű, a „frissfölt” felejtsük el,
– a sajt legyen félkemény, de ne domináns ízű, mert akkor elnyomja az egészet.
– a vaj, a tejföl és a sajt is legyen hideg,
– fontos a zsírtartalom, mert attól lesz a tészta könnyű, és szép magas
 

Hozzávalók:

– 20 dkg vaj
– 30 dkg liszt
– 12 dkg zsíros tejföl
– 15 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, füstölt)
– 1 tojás sárgája
– (zöld citromos) só

kenéshez: egy egész tojás

szóráshoz, díszítéshez: kömény, mandula, szezámmag 

Hideg kézzel a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a tojássárgájával, a tejföllel, a sóval és a finomra reszelt sajttal. Gyúrjunk belőle egy cipót, takarjuk le, és pihentessük 10-20 percet.
 
Terítsünk le egy sütőpapírt, és azon lisztezés nélkül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Kenjük le tojással, és egy villával csíkozzuk be átlósan. Tegyük hideg helyre pihenni, legalább egy órára, alaposan hűtsük ki.
A hűtés után egy éles késsel, tetszőleges formákra vágjuk, és megszórjuk a választott dekorációval.
Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, sütőlemezre rakva, 20-25 perc alatt, szép pirosra sütöm.

A recept eredetije, a Planétás sorozatból, 8. csomag 19. kártyáján található.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: