A maradék sonkából csodálatos italkorcsolyát készíthetünk mondjuk egy jó kis baráti beszélgetéshez! Kínáljunk mellé üde fehérbort!
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg túró,
35 dkg liszt,
25 dkg margarin,
10 dkg (1 tubus) tejszínes krémsajt
1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
15 dkg főtt-füstölt sonka/tarja/comb kockázva
só, bors
A hozzávalókból egy könnyen gyúrható masszát készítek, amit beteszek a hűtőbe, 3-4 órára pihenni.
Közben elkészítem a krémet:
10 dkg krémsajt
15 dkg camembert sajt kockázva
10 dkg reszelt félkemény sajt (edami, gouda, trappista..)
1/2 marék (medve)hagyma, apróra vágva
2-3 ek tejföl
só, bors
a kenéshez 1 tojás sárgája
alaposan kikeverem a hozzávalókat, és ezt is beteszem a hűtőbe pihenni, összeérni. (a sóval finoman bánjunk, mert a sonka is sós!, inkább kóstoljunk)
A hidegről kivett tésztát lisztezett deszkán, kinyújtom 1 centi vastagra, megkenem a krém felével, majd hármas hajtással összehajtom, és újra kinyújtom. Megkenem a maradék krémmel, majd ismét meghajtom. Kinyújtom kb. egy ujjnyi (2cm) vastagra, késsel bordázom a tetejét, és kiszaggatom egy szaggatóval, vagy egy vastagabb pohárral.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, megkenem a tojás sárgájával, előmelegített sütőben 200-210 c-on, szép pirosra sütöm (kb. 25-30 perc).
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: