Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Húsvétra – Fonott kalács

Húsvétra – Fonott kalács

379

Kalács

alap tészta ( érkezési sorrendben, kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel/robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plusz kelesztést, mert ennyi ideig keleszti a gép)

15 gr olaj,

15-20 gr só,
100 gr cukor,
15 gr vaníliás cukor,
60 gr vaj,
270 ml 1,5%-os tej,
2 db tojás sárgája,
100 gr rétesliszt,
260 gr kenyérliszt (BL80),
300 gr sima liszt (BL55),
11 gr szárazélesztő,
egy tojás felverve a kenéshez.
 
Fontos!:
minden alkatrész szobahőmérsékletű, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.

Tészta program, (1 ó 50 p ).

 
Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc.
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd visszaveszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.

 Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: