Sonkamaradék felhasználása :-) Foszlós kalácstészta, diszkréten a torma ízével, kiegészítve a sonka sós-füstös zamatával. Ideális italkorcsolya baráti beszélgetésekhez :-)
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 3 dl tej
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2-3 ek. (tejszínes) torma
- 15-20 dkg füstölt sonka
A sonkát apró kockákra vágjuk, vagy késes betétűvel ledaráljuk.
Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapon hosszú, keskeny téglalappá nyújtjuk. Olyan 20×40-50 cm nagyságúra. Megkenjük a tormával, meghintjük a sonkával.
Hosszában kettévágjuk, és a két tésztacsíkot külön-külön beigliszerűen feltekerjük, majd éles késsel 1 cm vastagságú csigákra vágjuk.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, 15-20 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel.
A csigák tetejét megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, ha kedvünk tartja, meghintjük sajttal, szezámmal, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Szerző: 5PL