Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.
Egy mutatós parti étel, ami lehet akár karácsonykor, szilveszterkor, vendégvárós falatnak vagy csak úgy. Ebből a mennyiségből 20 db vulkán jön ki, a szabászati hulladékból (☺), és a maradék töltelékből pedig két szép lepény.
Tészta:
– 3 dl tej, 1,5 %-os
– 2 ek. növényi olaj
– 2 tk cukor
– 4 csésze (kb. 56 dkg) sima liszt
– 2,5-3 dkg élesztő
– 2 tk só
A kenéséhez 2 tojás sárgája, a szóráshoz 8-10 dkg reszelt félkemény sajt
Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, amit langyos helyen 35-40 percet kelesztünk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket:
Magyaros:
– 12,5 dkg juhtúró
– 5-6 dkg kemény szalámi, kis kockákra vágva (téli, Rákóczi, paprikás..)
– ˝ tk gulyáskrém
– 1 tk édes paprikakrém
– 1-2 tk puha vaj
A szalámi kivételével habosra keverek mindent, majd a végén teszem bele a szalámi kockákat.
Mediterrán:
– 10 dkg feta/ krém fehér sajt
– 10 dkg krémsajt
– 1 tk provanszi fűszerkeverék
– 1 tk petrezselyem zöldje (szárított)
– 4-5 dkg reszelt, félkemény sajt
Szintén összekeverem, és mindkettő krémet hideg helyen érlelem.
A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, és kettévesszük. Kinyújtjuk egy akkora lapnak, hogy 20 db, kb. 6 cm átmérőjű kört tudjunk belőle kiszúrni. A sikeres szabászati gyakorlat után, minden második kör közepét egy kis virágmintával vagy karikával kiszúrom.
A hideg töltelékből kis halmokat képezünk a teli korong közepén, körbe kenjük tojássárgájával. A lyukasztott koronggal óvatosan betakarjuk, és egy villa hegyével alaposan lenyomkodjuk.
15-20 percet kelesztjük, megkenjük tojássárgájával körbe, és 160 C-on, szép pirosra sütjük.
A szabászati hulladékot újra összegyúrom, kettéveszem, és vékony lapra kinyújtom. A felét körbe kenem tojássárgájával, a maradék tölteléket rá halmozom, és a másik felét visszahajtva letakarom.
Megkenem tojássárgájával, és a maradék sajttal megszórva, szép pirosra sütöm.
Jó étvágyat hozzá!