Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.
Gesztenyés, fehérboros pulykamell tekercs
hozzávalók
40 dkg pulykamell (filé)
10-12 dkg sajt (most gouda, következőre vmilyen füstölt)
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1-1,5 dl fehérbor
1 csapott ek kukoricaliszt (nem dara!)
1 kk tejszín (főző)
só, bors, babérlevél
A pulykamellet kipotyolom (klopfolom); maradhat egy nagy szeletben is, én most három kisebbre vágtam. Vékonyan megkenem a fűszervajjal, beborítom a sajtszeletekkel és rámorzsolom a gesztenye felét-kétharmadát. Óvatosan-ügyeskedve feltekerem, lehetőleg minnél kevesebb szórodjon ki a töltelékből, majd konyhai spagócával (én kétszálra vett fehér varrócérnával) összekötöm a tekercse(ke)t.
Amíg a husik sülnek pici darab vajat forrósítok, rádobom a maradék gesztenyét, jól átforgatom, majd hozzáöntöm a visszatartott, 2-3 eknyi pecsenyelevet, állandó keverés-rázogatás közben néhány percig együtt rotyogtatom. Rászóróm a cukrot és folyamatosan rázogatva mintegy karamellizálom a gesztenyéket.
A megsült pulykamelltekercsekről levágom a kötözésre használt spagócát. Ha nem azon nyomban tálalom, akkor lefedve hűtőbe teszem és tálalás előtt, saját pecsenyelevében kb 10-15 perc alatt, sütőben megmelegítem.
A tepsiben, sülés után maradt pecsenyeléből kiveszek pár kanálnyit a hús újramelegítéséhez, a többit lezsírozom, simára keverem a kukoricaliszttel, tejszínnel és kevéske vízzel, majd egyet rottyantok rajta.
A husit, a fényes gesztenyét, és párolt rizset tálra rendezem, nem túl karakteres savanyúsággal (pl csemege uborkával) tálalom, a szószt külön edénykében teszem mellé.