Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.
Hozzávalók:
· 1/4 kg méz
· 1/2 kg liszt
· 10 dkg vaj vagy margarin
· 10 dkg cukor
· 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
· 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
· citromhéj, fahéj vagy őrölt szegfűszeg. Lehet mézeskalács fűszer is. Én csak őrölt fahéjjal dolgozom.
A mézet melegedni teszem, de nem forralom. A meleg mézben feloldom a vajat, hozzáadom a többi anyagot és simára gyúrom. Én általában egy éjszakát a hideg kamrában pihentetem. Nem haragszik meg a hosszabb pihentetésért sem. A recept szerint. fél cm vastagságúra kell nyújtani, de én vékonyra szoktam. Szaggatom, tojás sárgájával megkenem, világosra sütöm. Hamar sül!
Máz: 1 tojás fehérjét, 20-23 dkg porcukorral jó kemény habbá verni. Erős zacskóba töltöm, pici lyukat vágok rá és innentől már csak a fantáziánk szab határt a díszítésnek.
Ha nem sikerül elég jól a máz, akkor színezem, mondjuk befőttlével, és belemártom a mézest.
De szoktam mandulával, mogyoróval, franciadrazséval, mazsolával is díszíteni.
Citromfű