Igazi ünnepi pecsenye, ha szép marhahúst kapunk. A legmutatósabb formája a képen is látható fehérpecsenyének van, de nagyon zsírtalan hús, nem célszerű megspórolni a szalonnával való megspékelését.
1 kg marhahús (megspékelve)
1 kis konzerv paradicsompüré
1 evőkanál mustár
1/2 teáskanál őrölt feketebors
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 szem borókabogyó
1 evőkanál mustármag
6 szem szegfűbors
1/4 l vörösbor
1 dl tejszín
kevés liszt vagy keményítő
1 kis konzerv paradicsompüré
1 evőkanál mustár
1/2 teáskanál őrölt feketebors
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 szem borókabogyó
1 evőkanál mustármag
6 szem szegfűbors
1/4 l vörösbor
1 dl tejszín
kevés liszt vagy keményítő
Összekeverjük a paradicsompürét, a mustárt, a sót, borsot és paprikát. Ezzel jól bekenjük a húst, majd a tálba rakjuk. Ha lehet, ezt az előző este csináljuk meg, és hagyjuk a hűtőben pihenni másnapig. Célszerű egy órával hamarabb kivenni a hűtőből, hogy ne teljesen hidegen kerüljön a sütőbe. Mellérakjuk a többi fűszert is, és felöntjük a borral. 200 fokos sütőben, lefedve, kb. 2 óra alatt készre sütjük. Ezután a húst a tálból kiszedjük, meleg helyre állítjuk. A visszamaradt pecsenyeléhez adjuk a liszttel elkevert tejszínt (liszt vagy keményítő csak akkor kell bele, ha a sütés végére híg maradt a lé, egyébként elég a tejszín), és összeforraljuk. Felszeleteljük a húst és visszatesszük a szeleteket a mártásba. Burgonyakrokettel vagy krumplipürével kínáljuk.
Beküldte: jókaja