Kávé, narancs és egy testes száraz vörösbor. Ja és némi konyak/rum. A megszokottal ellentétben ehhez a likőrhöz legalább egy közép kategóriás bort válasszunk, valami jó pincétől, mert ez adja a vázát az egész likőrnek.
Készíthetjük rummal vagy konyakkal, a lényeg: ne legyen domináns ízű az alkohol. Érlelési idő 4-5 nap.
Hozzávalók kb. 1,5 literhez:
– 7-8 dl száraz vörösbor
– 1 dl fehér rum vagy konyak
– 35 dkg (narancsos) cukor
– 6 g kávé babszem (ez kb. 50 szem)
– narancshéj
Egy nagy üvegbe tegyük alulra a kávészemeket, a narancshéjat, erre a cukrot, a konyakot/rumot és végül a bort. Keverjük el alaposan, majd fedjük le, és tegyük hűvös helyre. Érleljük 4-5 napot, de időnként keverjük össze. Válasszunk csinos kis üvegeket, amiben szeretnénk tárolni, vagy ajándékozni. Szűrjük le a keveréket, és porciózzuk ki. Alaposan zárjuk le az üveget.
Kis masnival, címkével csinosítsuk ki az üveget és már kész is a remek karácsonyi ajándék.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/