Sablés au citron (Citromos keksz):
Alap tészta (kb. 50 darabhoz):
3 db M-es tojás fehérjéje
30 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (a szárított citromhéjhoz használt cukrot zúztam meg mozsárban)
1 csipet só
Ízesítés:
5-6 dkg szárított citrushéj apróra zúzva a mozsárban
2 ml citrom kivonat/aroma
Késes aprítóban gyors fordulatszámon a vajat a tojásfehérjével és a porcukorral kihabosítom, bele a citrus törmelék és a kivonat. Pár pillanat alatt átkeverem, majd bele adagolom a szitált lisztet. Krémes masszává keverem, és dupla Folpackra terítem. Megformázom a rudat, szorosra tekerem a fóliát, és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Kiveszem a rudat a hűtőből, vágok belőle egy akkora darabot amit felvágok sütni, a többit vissza a hidegre. Felvágom egy centi széles korongokra, sütőpapírra teszem, és szép pirosra sütöm (ez kb. 14-16 perc).
Rácson hagyom kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja