Alapként használható: cukkini, spárgatök, csillagtök vagy más egyéb tökfajta. A kivájt tökbél apróra vágva, a töltelék többi hozzávalójával összekeverve visszatölthető az üregbe vagy akár levesalapnak is használható.
A tökök töltelékeként most köleses masszát készítettem.
Hozzávalók:
2 cukkini vagy valamilyen kisebb tök
1 csésze köles
zsemlemorzsa vagy kenyérmorzsa
1 tk só
1 mk pirospaprika
1 fej lilahagyma
szurokfű és/vagy kakukkfű
Elkészítése:
Megmosom a tököt, ha vékony a héja, nem szükséges meghámozni. Ha hosszú, akkor kettévágom, majd hosszában is félbevágom. A belsejét kikaparom.
A zsenge magvú tökbelet apróra vágom és a töltelékhez adom.
Töltelék:
A kölest 1 tk sóval megfőzöm, mikor kihűlt, hozzáadom az apróra vágott hagymát és a pirospaprikát. Fűszerezem tetszés szerint (kakukkfű, szurokfű). Alaposan összekeverem.
Annyi kenyérmorzsát adok hozzá, ami mérsékli a ragacsosságát. A kivájt tököket megtöltöm ezzel a masszával. Kiolajozott mázas cseréptálban, magas hőfokon (220-240 °C), alufóliával lefedve megsütöm. A sütés végénél, mikor már megpuhultak a tökök, fólia nélkül is pirítom még egy kicsit.
Megjegyzés:
A teteje tetszőlegesen megszórható reszelt sajjtal vagy tofuval, a fólia levétele után. Így ez rá fog pirulni a sütés legvégére.
Friss, nyers salátával érdemes fogyasztani.
Hidegen is kitűnő étel, utazásra is vihető, de ilyenkor aznap érdemes elfogyasztani, mert hűtés nélkül könnyen megromlik.
Szerző: Reni
www.lettudatoskonyha.blogspot.com