Jó példája annak, hogy egy kis találékonysággal, szinte a semmiből is lehet desszertet készíteni.
Igazából ez nem is puding, nem az a sok adalékkal rezgőssé tett valami, amit a pohárból kanalazhatunk ki, ez inkább egy sűrű krém. Egy kis semmiség, de emlékszem, hogy mindig nagy örömmel vetettük rá magunkat.
Hozzávalók:
1 l tej
4 dkg keményítő
5 dkg cukor
ízesítéshez vanília vagy kakaó
A keményítőt és a cukrot keverjük ki 4 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel, majd először keveset keverjünk a keményítőhöz, majd ahogy melegszik, egyre többet. Végül amikor már egyben van az egész, egyet rottyantsunk rajta, de szorgosan keverve, mert könnyen lekozmál. Ez az alap, mindenféle ízesítés nélkül.
Ha vaníliásat csinálunk, a tejben forraljunk fel egy rúd, kikapart vaníliát, vagy adjunk hozzá két zacskó vaníliás cukrot. Ha kakaósat, akkor keverjünk a keményítőhöz 3 ek kakaóport (nem a cukros, azonnal oldódót, hanem igazit), és úgy főzzük össze a tejjel.
A kész vlat töltsük tálba, vagy poharakba és hűtsük ki. Variálhatjuk piskótával lerakva, gyümölccsel tálalva, tejszínhabbal a tetején, de ez már egy másik recept.
Én a piacon 200 Ft-ért kapok egy liter tejet. A keményítő, cukor, kakaó nincs 100 Ft, így 300 Ft-ból, 15 perc alatt, van 4-5 adag házilag készített desszertünk.
Szerző: jókaja