Nagyon egészséges és viszonylag gyorsan elkészíthető nagyszerű, ízletes zöldségköret.
Hozzávalók a zöldségkörethez:
2 db arasznyi cukkini
1 db nagyobb padlizsán
3-4 db lédús paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
1 tk só
fűszerek (bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, őrölt kömény ízlésünk szerint)
Egy nagyobb teflon lábas, vagy wok aljára öntjük az olajat, és ebbe szeleteljük az előtte megmosott zöldségféléket.
A cukkini végét levágjuk, deszkán felkockázzuk. A padlizsánt és paradicsomot szintén darabokra vágjuk. Ha valaki nem szereti, szedje le előtte a paradicsom héját, azonban mivel nem főzzük agyon, nem zavaró.
A fokhagymát összenyomjuk, és a sóval együtt az edényben lévő zöldségfélékre szórjuk. Ezután közepes lángon kb. 10 perc alatt átpirítjuk az egészet. Így még finom roppanós marad.
Hozzávalók az öntethez:
2 dl szójajoghurt (pl. Soyade)
2 ek pirított szezámmag
1 ek fenyőmag (pirított napraforgómaggal is helyettesíthető)
1 kk őrölt kömény
˝ kk só
Mindezt összekeverjük, és a zöldségköret mellé halmozzuk. Abban az esetben, ha pirított szezámmagot vettünk, végtelenül könnyű dolgunk van, ha nem, egy palacsintasütőben közepes lángon pár perc alatt megpiríthatjuk. Az öntet kellemes aromáját ez adja és a köménymag.
Ha tartalmasabbra vágyunk, főtt barnarizzsel fogyaszthatjuk.
Amennyiben valaki nem kedveli a padlizsánt, vagy cukkinit, párolhat brokkoli, esetleg karfiol rózsákat, zöldbabot, vagy répát, és fogyassza azt az öntettel.