„Főzz az egészségedért” 12. recept – Francia hagymás lepény

320

Könnyű nyári vacsora, mellé egy kis zöld saláta, egy pohár jó hideg hosszúlépés, és jól kezdődik az este.

A tésztát könnyű elkészíteni, de érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, és pihentetni.

Ha már előre tudunk kalkulálni, akkor akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk.
 
 
Hozzávalók, 4 db, 30 cm hosszú csíkhoz.:
 
Tészta:
 
25 dkg finomliszt
10 dkg fagyos vaj
10 dkg fagyos margarin
6-8 ek hideg víz
2 tk só
1 tk cukor
késhegynyi sütőpor
 
A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sütőport, a cukrot és a sót. Robotgép késes aprítójában, a lisztes keveréket morzsásra darálom a vajjal és a margarinnal. Kanalanként adagolom a hideg vizet, és magas fordulaton puha tésztát készítek. Műanyag fóliába tekerem, és úgy teszem hideg helyre pihenni.
 
 
Feltét alap
 
4 fej fehér főző hagyma
1 ek olívaolaj
4-5 szelet (gép) sonka
Só, bors, zöldfűszerek
 
Extrák:
 
Juhtúró, feta sajt, reszelt félkemény sajt, kolbász csíkok, olíva bogyó darabkák… stb.
 
 
 
 
Elkészítése:
 
A hagymákat megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és az olajon, kis energián megfonnyasztjuk. A végén sózzuk és ízesítjük.
Használhatunk az ízesítéshez: rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánó-t, medvehagymát vagy ezek szárított változatát.
Hagyjuk kihűlni.
 
Vegyük elő a tésztát, vágjuk 4 felé, egy részt hagyjunk elő, a többit tegyük vissza a hidegre.
Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra, alsó-felső sütés és légkeverés, gázsütőnél lehet 220 c° is.
 
 
Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett nyújtólapon, egy 15X40 cm-es csíknak. Tegyük át sütőpapírra, és itt böködjük meg villával. Terítsük el rajta a hagymás feltét Ľ részét, és igazítsuk el.
 
Tegyünk rá tetszés szerinti extrát, és hajtsuk vissza a szalag mind a négy oldalát egy keskeny csíkban. Helyezzük egy ügyes mozdulattal a sütőlapra, és úgy tegyük a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Míg sül, elkészíthetjük a következő csíkot, de arra figyeljünk, ha sokáig van a tésztánk szobahőmérsékleten, meglágyul, és sütés után nem lesz puha és omlós.
 
Tegyük hűlni egy vágólapra, tegyük a következőt a sütőbe. Ha langyosra hűtöttük, vágjuk 4-5 cm széles csíkokra és úgy tálaljuk.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Szerző: max
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu