Ezenkívül a gyors és könnyű kategóriába tartozik. De komolyan. Kezdéstől mérve 15-20 perc alatt a sütőbe toltam. Ebben benne van a kimérés, keverés, csipegetés és fényképezés.
Ráadásul úgy gondolom, hogy a gyümölcsöket a végtelenségig variálni lehet, természetesen kinek-kinek ízlése szerint, felhasználva a szezonális gyümölcsöket, akár többfélét is egyszerre. Nekem volt egy őszibarackom, fél doboz áfonyám és 2 doboz szedrem. Összesen kb. fél kilónyi volt.
Mivel az összeállítás hamar megy, először is bekapcsoljuk a sütőt 215 fokra (425 F).
A gyümölcshöz hozzáadtam 3 kanál cukrot, fél citrom haját és 1 kanál citromlevet. Összekevertem egy tálban.
Ezután elkészítettem a „macskakövezéshez” (cobblestone= macskakő) a tésztát:
- 28 dkg / 2 csésze liszt
- 1 k cukor
- 1 k sütőpor
- 5 dkg növényi zsiradék
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 1,2 dl /fél csésze tej
Összekevertem a lisztet, cukrot, sót, sütőport, hozzáadtam a puha vajat és zsírt, villával összekevertem, majd a tojás és tej keverékét hozzáadtam, miközben a villával folyamatosan kevergettem. Az eredmény egy puha állagú, nem túl száraz, viszont sem nem ragacsos tészta kell legyen. (Én még adtam hozzá 1-2 k lisztet).
A gyümölcsök közben összeértek a cukorral és citrommal. Egy tűzálló edénybe tesszük át. A tésztából csipetnyi darabokat kerekre – de nem tökéletesre formázunk (én ezt lisztes kézzel tettem) ezeket rápakolgatjuk a gyümölcsre.
Ezt addig csináljuk, amig megtelik a teteje – és valszeg egyidőben elfogy a tésztánk 🙂
Leszórjuk 2-3 kanál cukorral. Mehet a sütőbe.
Leszórjuk 2-3 kanál cukorral. Mehet a sütőbe.
25-30 percig sütjük, amig a teteje kezd aranyszinü lenni. Szeletelni nem lehet, ugyanúgy, mint a crumblet, kanállal szedjük.
Ree Drummond szerint szigorúan vaniliafagylalttal kell fogyasztani!!! Engem meggyőzött!
Mennyei! Ja, tudom, mondtam már…
A szerző: Judith