Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Főszerepben a spenót: Spenótos-túrós pite

Főszerepben a spenót: Spenótos-túrós pite

336

Hozzávalók

A pitetésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3-5 ek. hideg víz
  • só, bors
A töltelékhez:
  • 50 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 tk. szárított medvehagyma (friss növény híján!)
  • 4 szelet sonka a tetejére (opcionális)
 
 
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, sóval, borssal, és 3-5 ek. jéghideg vízzel szaporán tésztává gyúrjuk. A hűtőbe tesszük legalább fél órára.
 
Tipp és trükk a piteforma kibéleléséhez, szerintem nagyon praktikus. A formát kikenjük margarinnal. Az omlós tésztából hengert sodrunk, kis karikákra vágjuk, s a karikákkal puzzle módjára kirakosgatjuk a sütőedényt. A karikákat aztán az ujjainkkal egymáshoz nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen a tésztaréteg. Se sodrófa, se nyújtólap nem kell, villámgyors módszer koszolás nélkül 🙂
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spenótot megmossuk, szárát lecsípjük, csíkokra vágjuk. 2 ek. olajon néhány perc alatt megpároljuk, éppen csak míg összeesik (nagyon összeesik!). Hozzázúzzuk a fokhagymát. A túrót és a tejszínt simára keverjük, fűszerekkel ízesítjük, beleütjük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a langyosra hűlt fokhagymás spenótot.
 
A tésztát a fent vázolt módon piteformába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és 15 percig halvány színűre elősütjük. A sütőből kivéve azon forrón megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével. A tojásfehérje bevonatot képez a forró tésztán, így a töltelék nem fogja eláztatni az omlós tésztánkat!
 
Belekanalazzuk a spenótos-túrós rakományt, tetejére csíkokra vágott sonkát kócosíthatunk, majd visszadugjuk a sütőbe kb. 25 percre. Langyosra hűtve fogyasszuk.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: