Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Főszerepben a spenót: Csirkés-spenótos pite

Főszerepben a spenót: Csirkés-spenótos pite

373

Hozzávalók:

Omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors
  • 2-3 ek. jéghideg víz
A rakományhoz:
  • 3 felső csirkecomb filé
  • 20 dkg spenót
  • fél fej új fokhagyma/2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 15 dkg sós telemea sajt/feta
  • 5-10 dkg sajt
  • só, bors
Az omlós tészta hozzávalóiból nagyon szaporán tésztát gyúrunk, s 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg vajat érdemes némi liszttel késes betétű robotgéppel néhány másodperc alatt morzsásra pörgetni s aztán adni a liszthez, így biztos nem lesz ideje megolvadni!

Míg a tészta pihen, elkészítjük a rakományt.

A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, pici olajon kevergetve pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A spenótot megmossuk, felcsíkozzuk, a csirke után maradt zsiradékban átforgatjuk. Hozzázúzzuk/aprítjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.

A sós sajtot felszeleteljük illetve elmorzsoljuk.

A tejszínt összekeverjük az egész tojással és a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd beleforgatjuk a langyosra hűlt spenótot.

A tésztát kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Bevallom: nehezék nélkül szoktam sütni, a szurkálás miatt még sosem púposodott fel a közepe.

10 perc után kivesszük a sütőből, az aljára terítjük a sült csirkecsíkokat, a morzsolt sajtot, végül rákanalazzuk a tejszínes-spenótos keveréket. Végül az egészet meghintjük reszelt sajttal, s további 30-35 perc alatt készre sütjük.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: