Egy kicsit eltérő a megszokott tartalmas levesektől, de üdítő és friss íze utánozhatatlan. Készíthetjük vegyes citrus gyümölcsökből is, sőt egy kis mandarinnal egészen új ízeket kóstolhatunk.
Hozzávalók:
- 2 narancs
- 1 rúd fahéj
- 10-15 szem szegfűszeg
- 2 cs. vaníliás cukor/2 tk. vanília kivonat
- 2 ek. méz
- kb. 5 dkg cukor (narancs édességétől függ)
- 2 dl tejszín
- 1 ek. ételkeményítő
- 2 marék vágott mandula
A narancsokat tűzforró vízben nagyon alaposan megmossuk, majd kb. 25-30 perc alatt vízben egy az egyben puhára főzzük. Több darabra vágjuk, hogy hűljön kicsit, majd késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Felforraljuk kb. 7 dl vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, vaníliás cukorral, mézzel és cukorral.
Forrásban tartjuk kb. 20 percig. Kihalásszuk belőle a fahéj rudat és a szegfűszegeket, majd bot mixerrel tovább krémesítjük.
A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a forró leveshez adjuk, kiforraljuk.
Vágott mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, tányérra csúsztatjuk, majd megszórjuk vele a levest.