Flag-gasztro magazin: Tálbansült

662

A tálbansült amolyan kenyértorta szerű, de ez kifejezetten édes hozzávalókból készül, általában maradék kalács, töltetlen piskóta vagy más, kevert süti adja az alapját. 

Nos, karácsony-szilveszterről általában megmarad néhány szelet beigli, kalács – kínáljuk új köntösben a családnak!

hozzávalók

8 szelet mákos-, 2 szelet diós beigli, 4 szelet kakaós kalács
3 tojás – a sütemény mennyiségétől is függ
körte befőtt – lehet meggy-, őszibarack befőtt is
2 ek cukor
~ fél dl tej
3 körtényinek megfelelő befőtt, lecsepegtetve
kis margarin a tál kikenéséhez

A sütőt 190-200 fokra előmelegítem.
A maradék beiglit, kalácsot (az sem baj, ha kicsit szárazka már) felvágom, nem túl apróra, amolyan nagyobb falatnyi kockákra.
A tojássárgákat összekeverem a tejjel és 1 ek cukorral, majd alaposan beleforgatom a felvágott beiglit és kalácsot.
A befőtt gyümölcsét lecsepegtetem és felkockázom, majd ezt is belekeverem.
Amíg a kalács-beigli magába szívja az édes, tojásos tejet, egy tűzálló tálat (pl jénai) kikenek margarinnal.
A tojásfehérjéket a másik 1 ek cukorral kemény, selymesfényű habbá verem. A tojáshab kétharmadát, esetleg többet, a masszához keverek.
Az elegyet a kikent tűzálló tálba teszem, elsimítom, tetejére teszem a maradék tojáshabot.
Most viszonylag kevés cukros hab jutott a tetejére, mert a tojássárgák is maradékból voltak, a tojásfehérjéket pedig a fagyasztóból vettem elő és csak kettőt.
Nagyjából 15-25 percig sütöm, fele időt lefedve, aztán addig, amíg a tojáshab szépen megpirul.
Rácsra állítva, de a sütőedényben hagyom kihűlni. Hidegen tortaszerűen, szépen szeletelhető.

Kissé savanykás, darabosra hagyott meggylekvárral tálalom.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu