Péti pite hajtovány
Hozzávalók kb. 50-60 termetes, nagyobb darabhoz:
- 1 nagy pohár tejföl (450 gr)
- 1 kis pohár tejföl (175 gr)
- 1 dl tej
- 12 dkg margarin
- 1 kg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 8 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 30 dkg főtt, füstölt sonka
- 20 dkg krinolin
- 0,5 dl olaj
- 1 mk. bors
- 1 fej! fokhagyma
- 10 dkg margarin
- 4 lilahagyma
- 20 dkg sajt
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- szezámmag
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
- A sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, megborsozzuk, kihűtjük.
- A fokhagymát finomra reszeljük vagy zúzzuk, ezt margarinon futtatjuk meg, vigyázva, meg ne égjen.
- A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
- A sajtot lereszeljük.
Ha a tészta megkelt, 4 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett munkalapon egyenként kb. 50×25 cm-es téglalappá nyújtjuk a darabokat. Megkenjük a fokhagymás margarin 1/4 részével, majd a tejföl 1/4-ével, meghintjük a pirított sonka negyedével, a lilahagyma karikák negyedével, végül a sajt negyedével.
Szorosan feltekerjük, mint egy beiglit – és most kenjük le felvert tojással, semmint egyesével kelljen utána pacsmagolni. Így járunk el a másik három tésztadarabbal is.
Trapéz alakú darabokat vágunk a tekercsből egy éles késsel, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Meghintjük szezámmaggal, és 10-15 percig hagyjuk kelni.
A sütőt – aljában egy pikszis vízzel – előmelegítjük 170 fokra, és 25 perc alatt pirosra sütjük a hajtoványokat.
Hagyjuk őket egészen langyosra hűlni, mert a belseje tűzforró, plusz a meleg kelt tészta döbbenetes hasfájást képes előidézni.