Kezdőlap ÉLETMÓD Gasztronómia Flag-gasztro magazin: Péti pite hajtovány

Flag-gasztro magazin: Péti pite hajtovány

397

Péti pite hajtovány


Hozzávalók kb. 50-60 termetes, nagyobb darabhoz:

 

  • 1 nagy pohár tejföl (450 gr)
  • 1 kis pohár tejföl (175 gr)
  • 1 dl tej
  • 12 dkg margarin
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 8 dkg élesztő
  • 2 db tojás
Töltelék:
  • 30 dkg főtt, füstölt sonka
  • 20 dkg krinolin
  • 0,5 dl olaj
  • 1 mk. bors
  • 1 fej! fokhagyma
  • 10 dkg margarin
  • 4 lilahagyma
  • 20 dkg sajt
  • 2 dl tejföl
Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag
 
A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve lábasban, gyenge tűzön addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró! A kétféle lisztet, sót, cukrot összekeverjük egy nagy tálban, belemorzsoljuk az élesztőt, beleütjük a tojásokat, végül a tejfölös-margarinos keveréket. Könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.

  • A sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, megborsozzuk, kihűtjük.
  • A fokhagymát finomra reszeljük vagy zúzzuk, ezt margarinon futtatjuk meg, vigyázva, meg ne égjen.
  • A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
  • A sajtot lereszeljük.

Ha a tészta megkelt, 4 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett munkalapon egyenként kb. 50×25 cm-es téglalappá nyújtjuk a darabokat. Megkenjük a fokhagymás margarin 1/4 részével, majd a tejföl 1/4-ével, meghintjük a pirított sonka negyedével, a lilahagyma karikák negyedével, végül a sajt negyedével.

Szorosan feltekerjük, mint egy beiglit – és most kenjük le felvert tojással, semmint egyesével kelljen utána pacsmagolni. Így járunk el a másik három tésztadarabbal is.

Trapéz alakú darabokat vágunk a tekercsből egy éles késsel, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Meghintjük szezámmaggal, és 10-15 percig hagyjuk kelni.

A sütőt – aljában egy pikszis vízzel – előmelegítjük 170 fokra, és 25 perc alatt pirosra sütjük a hajtoványokat.

Hagyjuk őket egészen langyosra hűlni, mert a belseje tűzforró, plusz a meleg kelt tészta döbbenetes hasfájást képes előidézni.

 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
http://maxkonyhaja.blogspot.com/ 
http://thechefviki.blogspot.com/ 
http://garffyka.blogspot.com/