A neve költött név, mert egyre azon törtem a fejemet készítés közben, jaj mire is hasonlít? No és nem más, mint a péti pite alkotórészeivel töltött, hajtovány alakú harapnivaló.Brutál izmos darab, igazi vendégvárós falatok, de nagyon eteti magát! Az illata és az íze valami eszméletlen, kitűnő italkorcsolya!
Péti pite hajtovány
Hozzávalók kb. 50-60 termetes, nagyobb darabhoz:
- 1 nagy pohár tejföl (450 gr)
- 1 kis pohár tejföl (175 gr)
- 1 dl tej
- 12 dkg margarin
- 1 kg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 8 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 30 dkg főtt, füstölt sonka
- 20 dkg krinolin
- 0,5 dl olaj
- 1 mk. bors
- 1 fej! fokhagyma
- 10 dkg margarin
- 4 lilahagyma
- 20 dkg sajt
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- szezámmag
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
- A sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, megborsozzuk, kihűtjük.
- A fokhagymát finomra reszeljük vagy zúzzuk, ezt margarinon futtatjuk meg, vigyázva, meg ne égjen.
- A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
- A sajtot lereszeljük.
Ha a tészta megkelt, 4 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett munkalapon egyenként kb. 50×25 cm-es téglalappá nyújtjuk a darabokat. Megkenjük a fokhagymás margarin 1/4 részével, majd a tejföl 1/4-ével, meghintjük a pirított sonka negyedével, a lilahagyma karikák negyedével, végül a sajt negyedével.
Szorosan feltekerjük, mint egy beiglit – és most kenjük le felvert tojással, semmint egyesével kelljen utána pacsmagolni. Így járunk el a másik három tésztadarabbal is.
Trapéz alakú darabokat vágunk a tekercsből egy éles késsel, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Meghintjük szezámmaggal, és 10-15 percig hagyjuk kelni.
A sütőt – aljában egy pikszis vízzel – előmelegítjük 170 fokra, és 25 perc alatt pirosra sütjük a hajtoványokat.
Hagyjuk őket egészen langyosra hűlni, mert a belseje tűzforró, plusz a meleg kelt tészta döbbenetes hasfájást képes előidézni.