Ismét egy átalakított, olaj nélkül készített étel. Igazából sütőben sült, mert (még) kemencénk nincsen. A lényege az hogy nincs az olajban sütés, fáradságos, illatos és buktatókkal teli művelete.
Hozzávalók, kb. 20 db-hoz:
– 20 dkg tej
– 10 dkg porcukor
– 6 dkg vaj
– 2,5 dkg friss élesztő
– 2 tojás sárgája (ha kicsi a tojás, akkor 3 kell)
– pár csepp vanília kivonat vagy vaníliás cukor
– 50 dkg liszt
– egy csipet (zöld-citromos) só
Két-két kanálnyi tejből és lisztből az élesztővel kovászt készítünk. Letakarva hagyjuk pihenni 25-30 percet. Addig készüljünk elő a tésztához. Szitáljuk át a lisztet, a tejet langyosítsuk fel, a tojás sárgáját tegyük a langyos tejbe. Ha megkelt a kovászunk, akkor a hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát. Ha kell a liszt mennyiségét módosítsuk, mert sok függ a tojás sárgája méretétől.
Letakarva kelesszük 1-1,5 órát. Ha megkelt nyújtsuk ki, és szaggassuk ki a fánkokat. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 15-18 perc alatt süssük meg. Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: