Hozzávalók:
- 13 dkg cukor
- 9 dkg vaj/margarin
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tojás + 1 sárgája
- 12 dkg liszt
- 2 ek méz
- 1 narancs reszelt héja
- 180 ml kávé
- 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1/2 rúd vanília/1 cs. vaníliás cukor
- 1,5 mk. szódabikarbóna
- csipet só
- 2 narancs kifilézett húsa és leve
- 1/2 rúd vanília
- 2 ek. tetszőleges, narancshoz passzoló lekvár – nálam füge
A vajat összeolvasztjuk a csokoládéval, majd habosra keverjük a cukorral és a mézzel. Picit hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját, a kikapart vaníliarúd aromás belsejét, majd beleöntjük a kakaós kávét is.
Belereszeljük az alaposan megmosott narancsok sárga héját.
A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, az illatos masszához keverjük. Nem kell nagyon habosra-levegősre, mert morzsálódni fog a brownie-nk!
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (22 cm) simítjuk, s előmelegített sütőben (180 fok) kb. 25 percig sütjük. Ha picit tapad még a beleszúrt tűbe, akkor jó!
Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A narancsokat kifilézzük, tehát megszabadítjuk külső fehér bundájuktól és a gerezdeket elválasztó hártyától. Hozzáadjuk a másik fél vaníliarúd kikapart belsejét, 2 ek. lekvárt, és néhány perc alatt összesűrítjük.
Ezzel a pikáns szósszal tálaljuk szaftos, illatozó süteményünket – repetázni fog mindenki.