Megosztó étel. Vagy rajongani lehet érte, vagy utálni. Disznótorok jellemző reggelije – mire a férfiak megperzselték és tisztára súrolták a jobblétre szenderült állatot, addig az asszonyok odabent elkészítették ezt a csemegét.
Rengeteg hagymával, sok-sok borssal, puha kenyérrel, savanyúsággal – hogy utána újult erővel folytatódhasson a munka!
Tipp:
henteseknél érdemes kérdezősködni és szépen kérni! Ha adunk egy megfelelő méretű, tiszta, jól záródó edényt, hozzájuthatunk a vérhez akkor is, ha nincs lehetőség disznótorra!
Hozzávalók:
Friss disznóvér
Zsír
Kiadós mennyiségű vöröshagyma
Só, őrölt bors
A vér hagyjuk megalvadni, majd késsel kockázzuk fel. Olyasmi állagot vesz fel, mint a kocsonya.
Lobogó, sós vízben abáljuk meg, azaz főzzük meg, hogy a belseje szivacsos állományú legyen, ne maradjon benne nyers rész.
A zsíron pirítsuk meg a félfőre vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá az abált vért. Forgassuk át alaposan, és erősen sózzuk, borsozzuk.
Puha kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk!
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: