Flag-gasztro magazin: Gesztenyés-csokoládés piskótatekercs

595

Az elkészítés egy kicsit macerásnak tűnik, de érdemes áldozni, mert csodás desszertet varázsolhatunk az asztalra.

hozzávalók – piskóta lap

6 tojás
6 ek cukor, púpozva
6 ek liszt, kissé csapottan
1 kk sütőpor
1 citrom héja

1 ek cukrozatlan kakaópor

 

hozzávalók – töltelék
25 dkg geszenyemassza
2 tojás sárgája
4 dkg cukor
2 bő ek vaníliás cukor
1 ek sütőrum (ha gyerek nem eszik belőle, lehet innivaló rum is)
1,5-2 dl habtejszín

2-3 ek baracklekvár

tetejére: fél tábla tortabevonó étcsoki, picurka margarin, 1-2 ek tej

 

 

Először a piskótalapot sütöm meg.
A tojásokat feltöröm és az egész tojásokat (nem kell különválasztani) egy nagyobb keverőedénybe (min 3 literes) teszem.
Rámérem a cukrot.
Belereszelem a jól megmosott citrom héját.
Elindítom a kézi mixert, alacsony fokozaton.
5 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolok, majd 5 perc múlva megint és így tovább, összesen minimum 15, de inkább 20 percig folyamatosan keverem az egész tojásokat a cukorral. Az eredmény meglepő, a cukros tojás, ami eleinte éppen csak elfedte a keverőedény alját, az állandó és gyors keveréstől hatalmasat nő, elfedte a 2,5 l-es jelzést az edényben.
A sütőporral elkevert lisztet kanalanként beleszitálom a masszába, minden kanál lisztet alaposan belekeverek. A massza kicsit összébb esik, de még mindig látványosan magas marad.
A sütőt bekapcsolom, 200 fokra előmelegítem.
Egy nagyméretű gáztepsit kibélelek sütőpapírral, belekanalazom a masszát és szépen elsimítom.
Össze-vissza a tésztára szitálom a cukrozatlan kakaóport és villával kicsit beleforgatom. Nem egyenletesen kakaós lapot akarok, de enyhén márványozottat.
Betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe, 5 percig így sütöm, majd visszaveszem 175 fokra és így sütöm még 10 percet. Kivétel előtt érdemes tűpróbát tartani.
Egy tálkába hideg vizet készítek.
Előveszek egy sütőrácsot, leterítem egy nagyobb méretű és teljesen száraz konyharuhával.
A tepsit kiveszem a sütőből, a sütőpapírt két sarkánál megfogom, kiemelem a piskótát és fejjel lefelé, tehát tésztával lefele a konyharuhára fektetem.
A sütőpapírt gyorsan meghintem hideg vízzel és kicsit elkenem rajta, így könnyebben tudom lehúzni a papírt a piskótáról.
Amint a papír lent van, a piskótalapot konyharuhástól feltekerem. Pár percig összetekerve hagyom, majd kitekerem, konyharuha segítségével másik irányból is feltekerem, pár percet pihen, újra ki és másik irányból újra feltekerem, most már így hagyom, míg teljesen kihűl.
Azért érdemes rácson tekerni és hűteni, mert a tészta alólról is szellőzik, nem szalonnásodik be és nem ragad a konyharuhához.
Amíg a piskóta sül, összeállítom a krémet.
A habtejszínt, még folyékony állapotban, hűtőbe teszem, és ha van hely, szintén lehűtöm a tálkát is, amiben majd felverem.
A kiengedett gesztenyemasszát összekeverem a (sütő)rummal.
A tojássárgákat, a cukrot és vaníliás cukrot mélyebb fémtálkában (habüst, ha van), forró vízgőz fölött* felverem, addig, míg sűrűsödni kezd, szépen kifehéredik, a cukor teljesen felolvad (nagyjából 6-8 perc).
A cukros-tojásos keveréket (pillanatok alatt alig langyosra hűl) a rumos gesztenyéhez keverem.
A tejszínből kemény habot verek és két-három részletben a gesztenyéhez forgatom. Nem az egész habot, nagyjából 3 ek-nyit meghagyok díszítésnek.
A krémet és a habot hűtőbe teszem, amíg a piskótalap teljesen kihűl.
 
A piskótát kitekerem, de még a konyharuhán hagyom.
Mikróban, 10 mp alatt felmelgítem a házi baracklekvárt és megkenem vele a piskóta tésztát.
A gesztenyekrémet úgy kenem a lekváros lapra, hogy egyik hosszanti oldalán (pl a tőlünk távolabbin) 2-3 ujjnyit szabadon hagyok, azaz ott csak lekváros, nem krémes.

A piskótát a konyharuha segítségével elkezdem feltekerni, nem túl szorosan, de nem is olyan lazán, hogy szétessen; a tekerés adja magát.
A tekercset tálcára emelem, ügyelek, hogy a hajtás alólra kerüljön.
A csokit kockákra töröm, ráteszek picurka margarint és mikróban, olvasztó fokozaton megolvasztom. Mikor kiveszem, összekeverem a tejjel, majd kanál segítségével keresztbe-kasul vékonyan meglocsolgatom vele a tekercset.
Amint a csoki megdermedt a gesztenyés-csokoládés piskótatekercset lazán beburkolom és hidegre teszem (3-4 órát).

A meghagyott gesztenyekrémmel és tejszínhabbal díszítve tálalom.
 
Tipp & trükk:
 
– Forró vízgőz felett úgy keverünk, hogy az edény alja, amiben a keverni való van, nem ér a vízhez, csak a gőz melegíti.
 
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu