A sütőtök krémleves finom. A birsalma krémleves szintén nagyon finom. Mi lenne, ha ezek egyszerre kerülnének egy fazékba? A végeredmény egy sűrű, illatos, fűszeres leves lett, mely csodás bevezetője lehet egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának!
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 1 nagy birsalma/birskörte
- 10-15 szem szegfűszeg
- 1-2 ek. cukor
- 1 ek. méz
- fél cs. Puncs (Kotányi) fűszerkeverék
- 1 tk. Vanília kivonat
- őrölt fahéj
- gyömbér
- 2 dl tej
A birsalmát megmossuk, megtűzdeljük szegfűszeggel. A sütőtökkel együtt sütőpapíros tepsire ültetjük, s puhára sütjük őket.
A birs héját lehúzzuk, húsát levágjuk a magház mellől, a sütőtököt is kikanalazzuk héjából. Fazékba tesszük, s annyi vizet öntünk rá, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Felforraljuk, néhány percig forrni hagyjuk.
Mivel igen rövid ideig fog főni a levesünk, a fűszerkeverékből kivonatot készítünk. 1,5 dl vizet/gyümölcsteát felforralunk, beleszórjuk a fűszereket, s addig tartjuk forrásban, míg a folyadék tetemes része elpárolog, s intenzív illatú és színű „fűszerkoncentrátum” nem marad a lábas alján. Ezt teaszűrőn a leveshez adjuk.
Levesünket bot mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, a cukrot (ízlés és birs fanyarsága szerint), a vanília kivonatot, s kedvünk szerint további fahéjat és gyömbért, ha nem lenne elég intenzív a fűszerkeverék íze. Felhígítjuk a tejjel, a 2 dl irányadó mennyiség! Ki milyen sűrűn/hígan szereti!
Forraljunk rajta egyet, s azon forrón már tálalhatjuk is!
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: