Minap olvastam egy szaklapban (pék-cukrász- tésztás), hogy miért lyukas az amerikai fánk?Megállapítást nyert, hogy a lyuk jelentősége a gyártáshoz köthető. Így a tészta egyenletesen tud sülni, kevesebb a hibalehetőség, és gyorsabb a folyamat.
Ebből következett, hogy ezt ki kell próbálni.
Hozzávalók:
– 5 dkg vaj
– 5 dkg cukor
– 3 dkg friss élesztő
– 3 dl tej
– 2 tojás sárgája
– 10 dkg rétes liszt
– 40 dkg sima liszt
– 1 tk vanília kivonat, vagy rum
– 1 tk (citromos) só
Sima, rugalmas tésztát dagasztunk, és langyos helyen kelesztjük a duplájára. Újra átgyúrjuk, kettévesszük, és kinyújtjuk kb. ½ cm vastagra. Kiszaggatjuk a nagy karikákat, majd kibökjük a közepét. (nálunk a nagy kör az egy whiskys pohár, a kicsi pedig a pogácsaszaggató). Rövid kelesztés után mérsékelt tűzön megsütjük. Az eredetin cukor máz szokott lenni, de erre itt nem volt idő, megették meztelenül is.
Mázak:
Cukormázhoz:
– 450 g cukor,
– 120 ml tojás fehérje.
készítése: A tojásfehérjéből és 150 g cukorral kemény habot verünk. 300g cukrot annyi vízzel, hogy befedje feltesszük főzni. Összefőzzük és beleöntjük a felvert habba, és óvatosan kikeverjük.
Citromos máz:
– 15 dkg porcukor
– 2 ek citromlé
Csomómentesre keverjük, és egy ecsettel/kanállal kenjük fel.
Dekor máz:
– 1 tojás fehérje
– 15 dkg porcukor
ezeket habosra keverjük így hidegen, és nyomózsákkal/ecsettel/kanállal díszitjük.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: