Egyből többfélét: Zöldpaszuly (zöldbab)

339

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Edit küldte Erdélyből a recepteket. Alapja a zöldpaszuly, más néven a zöldbab.

Alap:
 
Adva van 1 kg zöldpaszuly, ezt sós vízben puhára főzünk. Leszűrjük, úgy, hogy a levét valamiben visszatartsuk. Ez lesz a levesünk alapja.
A főtt zöldpaszulyt kétfelé osztottam, mégpedig úgy, hogy háromnegyed részét a második fogásnak, negyed részét pedig a levesnek. Ezekből a hozzávalókból 4 személy jóllakik.

 

 
 
Első: Zöldpaszuly csorba (leves)
 
A leveshez, vagy inkább nevezhetem csorbának, egy hagymát megpucolok, apróra vágok és olajon egy kicsit megpirítom. Rárakok 2 apróra vágott sárgarépát, egy petrezselyem gyökeret és ezekkel együtt pirítom tovább. Mikor kellőképpen megpirult, szintén apróra vágott, hámozott paradicsomot dobok rá. Együtt párolom, amíg jól levet ereszt. Ráöntök, egy kis paszulylevet sózom és puhára főzöm.
Mikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadom a félretett paszulyt, valamint a levét. Ha kevésnek találom a levet, felöntöm még egy kis vízzel, de nyugodtan kerülhet bele egy kis húslé is. A legfontosabb hozzávaló a friss lestyán, apróra vágva. Jól megszórom vele a levest és még egyszer felforralom. Ha nincs kéznél friss lestyán, mehet belőle a szárított is, de nem lesz ugyanaz az élmény.

 

Második: Rakott zöldbab (zöldpaszuly)
 
Most következzen a második fogás, mely egy egyszerű rakott zöldpaszuly.
A maradék zöldpaszulyt pirított zsemlemorzsával elkeverem és vajjal kikent jénai tálba teszem. 2 tojást elkeverek kb. 2 dl tejföllel, egy kis reszelt sajttal, sózom, borsozom, majd ráöntöm a zöldpaszulyra. A tetejére még szórok egy kis reszelt sajtot és az előmelegített sütőbe tolom. Paradicsomsalátával ettük.
 
 
 
Tipp és trükk: A főtt zöldpaszulyból még salátát is készíthetünk, vagy akár hússal is rétegezhetjük. Itt is csak a fantáziánk szabhat határt.
.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Edit és Max

 
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu