Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.
Harmadik: Padlizsánkrém
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
1 tojás sárgája
1-2 ek. mustár
1 dl olaj
só, bors
facsarásnyi citromlé
tálaláshoz paradicsom és friss kenyér
A padlizsánt parázs fölött, időnként megforgatva megsütjük. Akkor jó, ha a héja szinte megfeketedik, összeráncosodik.
Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, meghámozzuk, és késes betétű robotgéppel pépesre zúzzuk.
Közben elkészítjük a házi majonézt. Mindig nagyon-nagyon friss tojással dolgozzunk! A tojás sárgájához hozzáadjuk az 1-2 ek. mustárt (így egész biztos nem fog kicsapódni a majonéz), s ovális kézi habverővel simára keverjük. Apránként, vékony sugárban csurgatva az olajat, közben folyamatosan keverve sűrű, vastag krémet készítünk, melyet sóval, borssal, citromlével ízesítünk. Mindössze néhány perces csuklógyakorlat, s mennyivel jobb, mint a bolti műanyag izé!
A padlizsánpürét összekeverjük a friss majonézzel, megkóstoljuk, korrigáljuk, ha kell és alaposan behűtjük.
A paradicsomok kalapkáját levágjuk, húsát kikanalazzuk. Kicsit besózzuk, „arccal” lefelé tányérra tesszük, így kicsöpög a leve, nem fogja hígítani, eláztatni a padlizsánkrémet. Betöltjük, visszatesszük rá a kalpagot, s friss kenyérrel, sok zöldséggel tálaljuk.
Tipp és trükk: mártogatni, kenni, kiránduláshoz egy finom sós kiflivel tökéletes útitárs.
Jó étvágyat hozzá!
Készítette: Chef Viki