Alap: tészta
500g liszt
50g olvasztott vaj
250ml langyos tej
1 tk cukor
1 kk. só
2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
Kenyér sütőgép tartályába helyezem az alapanyagokat, dagasztás programon indítom. Ha megdagasztotta, lekapcsolom a gépet, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.
Első: Padlizsánnal töltött focaccia
Hozzávalók:
Egy adag focaccia tészta
Töltelék:
2 padlizsán (570g)
400g mozzarella
Kis só
Olaj, a padlizsánt sütéséhez
Tetejére:
70g parmezán
1 paradicsom, vagy több kicsi
Oregánó
Olíva olaj a kikenéshez és a tetejére
A padlizsánt hagyhatjuk héjastól is, ki hogy szereti, én meghámoztam. Karikára vágjuk, egy tálba rétegenként besózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. 30 perc után lemossuk es szűrőben hagyjuk lecsepegni. Kevés olajon megsütjük őket, közben szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj lecsorogjon.
A mozzarellát és a paradicsomot felvágjuk karikákra.
Kenyér sütőgép, dagasztás programja, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.
Kettéosztjuk a tésztát, kézzel kinyújtogatjuk (nagyon fontos, hogy kézzel!) mind a kettőt.
Kiolajozzuk a 26 centis forma aljat es oldalát (én az aljába tettem egy sütőpapírt is), berakjuk az első tésztát, arra a padlizsánt, de vigyázzunk, hogy 1 cm-t hagyjunk a szélétől, erre rakjuk a mozzarellát, sót és rátesszük a másik tésztát, kicsit megnyomogatjuk a széleit, de a közepét is. Ujjunkkal benyomogatjuk, és ráöntjük az olíva olajat. 1 órát kell hagyni, kelni (fóliával letakarva). Utána rárakjuk a paradicsomot, meg egy kis olajat és a parmezánt. Előmelegített sütőben, 185 C-on, 40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Tipp és trükk: készíthetjük cukkínivel, füstölt sonkával, vagy zsírjára sütött gombával és csirkemájjal. Tartalmas tésztaétel, egy könnyed krémleves ideális kísérője.
Jó étvágyat hozzá!
Max