Omlós tésztakéreg, benne habos kakaós-citromos diótöltelék s a zamatos körték... Egyszerűen mámorító kombináció!
Hozzávalók:
A tésztához:
• 21 dkg liszt
• 14 dkg vaj/margarin
• 7 dkg cukor
• 1 evőkanál tejföl
• 1 tojássárgája
• csipet só
A töltelékhez:
• 12,5 dkg dió
• 2 tojás
• 1 evőkanál kakaópor
• 1/2 csomag sütőpor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 7,5+5 dkg cukor
• 1 citrom
• 5 dkg liszt
• 8 dkg margarin
• 3-4 ek. pikáns lekvár
• 4-5 érett, de kemény körte
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót finomra daráljuk, összekeverjük a citrom héjával, a kakaóporral, vaníliás cukorral és a sütőporos liszttel. A margarint habosra keverjük a 7,5 dkg cukorral és a 2 tojássárgájával, belekeverjük a diós-kakaós keverékbe.
A tojásfehérjéket (2+1!, az omlós tészta kimaradt fehérjéje!) a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába: sűrű, kemény tésztát kapunk!
A pihentetett omlós tésztát egy 26-28 cm átmérőjű, kikent és lisztezett kerámia/üveg tortaformába nyújtjuk úgy, hogy legyen kb. 2 cm magas pereme, ami megtartja majd a diós masszát.
Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral, rásimítjuk az omlós tésztára a diós-kakaós tésztát, és csillag alakzatban kirakjuk a hámozott, felezett, magházától megszabadított körtékkel.
További 40-50 percig sütjük (tűpróba!), s ha nagyon pirulna a teteje, 30 perc után könnyedén fóliát borítunk a tetejére.
A formában hagyjuk kihűlni, utána tortaszerűen szeletelhető. Csodálatos uzsonnasütemény!
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/