Borbemutató 1.rész – Balassa Borászat

603

„1999 nyarán cseppentem bele a borok világába, egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok...Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszeretette velem a borok megalkotásának, születésének, megfoghatatlan légkörét, az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem."

2005 Furmint
Balassa Borászat
A Furmint, mint szőlőfajta, jellemzően karakteres, összetett savszerkezetű borokat ad, melyek savösszetételét jelentősen befolyásolják az adott termőhely talajtani adottságai, valamint az évjárat időjárása.

A mádi Király-dűlő kötött agyagos talaja, valamint a 2005-ös évjáratra jellemző kemény, éles savak, különösen összetett savszerkezetet eredményezetek. Ezzel hosszú élet lehetősége adatott meg a boroknak, viszont a savak élessége hosszabb idejű hordós érlelést igényelt, amelyet szintén hosszú palackos érlelés követett.
Az érlelés alatt az éles savak kellemessé tompultak, ami borkő-kristályok formájában a palackokban is megjelent. 2006 júniusában palackoztuk (720 palack).
Alkohol: 13 %tf
Cukor: 5 g/l
Sav: 6,9 g/l

 

2005 Zéta, töppedt szőlőből, Tarcal
Balassa Borászat
A zéta vagy oremus, a furmint, valamint a francia bouvier szőlőfajták keresztezésével született 1951-ben. Korai érésű, aszúsodásra, töppedésre kifejezetten hajlamos. Borászati szempontból nem könnyű fajta, hiszen sok törődést igényel, nehéz vele dolgozni.

A 2005-ös évben szeptember végén szüreteltük, 28-as mustfokkal. A fürtök egészséges, töppedt és aszús szemeket egyaránt tartalmaztak. Fahordóban erjedt, majd érlelődött.

2006 májusában került 0,375 l-es palackokba (160 palack).

 

2006 Furmint
Balassa Borászat
A lösz, bár simább savakat ad a rajta termő szőlőnek, különösen szép mézes, virágos illatokkal kárpótol a borban, ami egyedivé teszi a löszről készített száraz furmintoknak. Finom savszerkezete krémessé teszi a bort, de nem túl lággyá. Fahordóban erjedt, majd érlelődött, 2007 júniusában töltöttük (532 palack).

 

2006 Hárslevelű
Balassa Borászat
A hárslevelű, mint szőlőfajta, hajlamosabb a töppedésre, viszont a ritkább fürtszerkezetből adódóan kevésbé aszúsodik. Általában késői szüreteléssel kitűnő édes desszertbor készül belőle. A 2006-os évjárat viszont alkalmat adott arra, hogy megmutathassa e

A fajta adottságai nagyon szép illatokat eredményeznek a belőle készült boroknak. A hárslevelű mézessége szépen kiegészül a Mézes Mály lösztalajára jellemző virágos illattal. Tartályban erjedt, majd fahordóban érlelődött. 2007 júniusában töltöttük (316 palack).
Alkohol: 14 %tf
Cukor: 1,2 g/l
Sav: 6,4 g/l

 

2006 Zéta
Balassa Borászat
2006 októberében 31-es mustfokkal szüreteltük. A kitűnő évjáratnak köszönhetően a töppedési, valamint aszúsodási folyamat tökéletesen ment végbe. Az igen magas cukortartalom miatt egy igen lassú erjedés folyt le a rozsdamentes tartályban- Az érlelés már fahordóban történt. Szép gyümölcsös ízek, finom illatok jellemzőik ezt a Zétát. 2007 júniusában töltöttük (640 palack).
Alkohol: 11,5 %tf
Cukor: 136 g/l
Sav: 7 g/l

style.hu, balassabor.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu