„Főzz az egészségedért” 13. recept – Hideg sárgabarack krémleves

349

Ha jellemeznem kéne, csak annyit mondanék: mennyei! Hűvös, krémes, dúsan sárgabarackos.

Nem sűrűn főzök levest, mert munkába csak egy ételes dobozkát tudunk vinni, melegíteni, ezért jobbára „másodikban” utazunk, s csak hétvégén van két fogás.

Ez itt az utóbbi idők legfinomabb levese.
 
 
 Hideg sárgabarack krémleves
 
Hozzávalók:
·           50 dkg sárgabarack
·           5 dkg vaj
·           5 dkg cukor
·           1 cs. vaníliás cukor vagy kivonat
·           1 rúd fahéj/1 mk. őrölt fahéj
·           1 ek. ételkeményítő
·           2 dl tejföl
 
 
 
A barackokat meghámozzuk. Forró, de nem lobogó vízbe merítjük 2 percre, utána hideg vízbe át, pompásan lehúzható a héja, mint a paradicsomnak.
 
A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk rajta. Rádobjuk a barackot, átkevergetjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.
 
Néhány perc forralás után a tűzről lehúzva bot mixerrel pépesre zúzzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s apránként felöntjük a forró leves egy részével – hő kiegyenlítést végzünk, nehogy összeugorjon a végén!
 
A simára kevert habarást a leveshez adjuk, kiforraljuk. Előbb vízfürdőben, majd hűtőben alaposan lehűtjük.
 
Ha van otthon egy kis vanília fagyi, biztos nem rontja el! Vagy egy kis pirított mandulaszirom…
 
 
Szerző: Chef Viki
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu