Ha jellemeznem kéne, csak annyit mondanék: mennyei! Hűvös, krémes, dúsan sárgabarackos.
Nem sűrűn főzök levest, mert munkába csak egy ételes dobozkát tudunk vinni, melegíteni, ezért jobbára „másodikban” utazunk, s csak hétvégén van két fogás.
Ez itt az utóbbi idők legfinomabb levese.
Hideg sárgabarack krémleves
Hozzávalók:
· 50 dkg sárgabarack
· 5 dkg vaj
· 5 dkg cukor
· 1 cs. vaníliás cukor vagy kivonat
· 1 rúd fahéj/1 mk. őrölt fahéj
· 1 ek. ételkeményítő
· 2 dl tejföl
A barackokat meghámozzuk. Forró, de nem lobogó vízbe merítjük 2 percre, utána hideg vízbe át, pompásan lehúzható a héja, mint a paradicsomnak.
A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk rajta. Rádobjuk a barackot, átkevergetjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.
Néhány perc forralás után a tűzről lehúzva bot mixerrel pépesre zúzzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s apránként felöntjük a forró leves egy részével – hő kiegyenlítést végzünk, nehogy összeugorjon a végén!
A simára kevert habarást a leveshez adjuk, kiforraljuk. Előbb vízfürdőben, majd hűtőben alaposan lehűtjük.
Ha van otthon egy kis vanília fagyi, biztos nem rontja el! Vagy egy kis pirított mandulaszirom…
Szerző: Chef Viki