Mit is lehet kihozni egy milánói makaróni alapanyagaiból, ha egy kicsit átrendezzük?Például egy adag olaszos húsgolyót. Szinte mindig van a mélyhűtőben pár golyócska, mert amikor készítek ilyet, akkor több húst veszek, és a maradék mehet tartaléknak.
Olaszos húsgolyók
Hozzávalók
A golyókhoz: 60 dkg darált sertés lapocka, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk szárított metélőhagyma, só, bors, fűszerpaprika.
A hagymát apróra vágom, kevés olíva olajon megdinsztelem, a fokhagymát a kés lapjával összezúzom, és megvágom, majd azt is ráteszem a hagymára, és lekapcsolom az energiát, hagyom kihűlni.
Ha kihűlt leszűröm az olajról (az olajra még szükségem van). Belekeverem a húsba, fűszerezem, és alaposan átkeverem. Mehet a hűtőbe pihenni úgy 2 órát.
Ha összeértek az ízek, kigombócozom, és a hagyma visszamaradt zsiradékán megsütöm.
Kiszedem a serpenyőből, és félreteszem ( a zsiradék még mindig kell, ha esetleg kevés, akkor egy kis olívaolajjal pótolom ).
A raguhoz: 10 dkg gomba, 2 szál újhagyma zöldjével, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz aprított paradicsom levében ( 400 gr-os ), 1/2-1/2 tk bazsalikom és oregánó.
A gombát, a hagymát összevágom, és elkezdem pirítani a zsiradékon ( amiből kiszedtem a golyókat ), ha már megdinsztelődött, fűszerezem, és felöntöm a paradicsommal, és még 1 dl vízzel.
Alaposan összeforralom, majd visszateszem a golyókat, és még azzal is párolom 5-8 percet.
Ha másnapra főzők, akkor lehet egy kicsit hosszabb a lé, mert felissza.
Tálalás: főztem hozzá egy csomag durum lisztből készült spagettit. Megszórom reszelt parmezánnal, és egy csipet szárított petrezselyemmel.